10:00

Zapiekanka makaronowa

    W lodówce miałam mięso mielone oraz otwartą śmietanę. Bardzo chciałam zrobić z tego obiad. Z pomocą przyszedł mi jak zawsze Internet. Małym paradoksem jest, że przepis ten znalazłam na stronie schudnijmy.pl. Autorka przepisu umieszczając go na stronie o takiej nazwie musiała mieć duże poczucie humoru.
   
   Potrzebujemy:
500 mięsa mielonego
300-400 g śmietany 18%
6 łyżek koncentratu pomidorowego
1 łyżka musztardy
100 g sera żółtego
przyprawy (papryka ostra, przyprawa mama mia (sól morska, czosnek, cebula, czerwona papryka, bazylia, oregano, pietruszka), pieprz)
odrobina masła

    Przyprawiamy mięso i je podsmażamy. Gotujemy makaron oraz tarkujemy ser.
W miseczce przygotowujemy nasz sos: śmietanę mieszamy z musztardą i koncentratem.Doprawiamy do smaku. Masłem nacieramy naczynie żaroodporne. Połowę makaronu kładziemy na dno naczynia, dodajemy połowę mięsa, połowę sosu i połowę sera. Powtarzamy czynność. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200C i trzymamy przez 20 minut.

    Danie jest pyszne. Robiłam je pierwszy raz, ale będę do niego wracać za każdym razem, gdy zostanie mi śmietana. Jest także bardzo sycące.

5 komentarzy:

  1. N no no, może dzisiaj skuszę się na podobną zapiekankę ale bez mięsa ;p

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja jakoś nie jestem zapiekankowa, ale narobiłaś mi smaka.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takiego rodzaju zapiekanki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam wszelkie zapiekanki, w tym oczywiście na pierwszym miejscu jest makaronowa :) fajny przepis, ja zawsze podsmażam jeszcze jakieś warzywa ale z tym jest już więcej roboty.

    OdpowiedzUsuń
  5. Julio, w sumie bez mięsa też byłaby dobra.

    Zoila, ja lubię zapiekanki zarówno takie jak i te na bagietce :D więc mogę napisać, że jestem zapiekankowa

    Bello :)

    Adrianno, no u mnie jednak wygrywa ziemniaczana

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 wszystko co mnie zachwyca , Blogger