15:55

Bagietki z chrupką skórką

Kto lubi bułki? A bagietki? A może wolicie ciabaty? Proszę bardzo, trzy w jednym. Przepis pochodzi z bloga mojewypieki. Rok czekał aż go wykonam i stało się. Są pyszne.

Potrzebujemy:

4 szklanki mąki
2 łyżeczki masła
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki suszonych drożdży
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
odrobina tłuszczu do wysmarowania miski

Mleko zagotowujemy dodajemy masło i cukier. Gdy się wszystko rozpuści przelewamy do miski i dodajemy wodę. Idziemy zrobić sobie herbatę czekając aż się lekko przestudzi. Dodajemy 1 szklankę mąki z drożdżami, solą. Mieszamy i dodajemy powoli resztę mąki. Polecam mieszać za pomocą miksera, ponieważ ciasto jest bardzo klejące. 

Miskę natłuszczamy, przekładamy do niej ciasto i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (oczywiście przykryte ściereczką). Z ciasta robimy rulony, kładziemy na blachę i znów czekamy, tym razem 30 minut. Polecam użyć specjalnej formy do bagietek, bo inaczej trudno, aby miały ładny kształt, bo ciasto jest dość lejące. 

Nagrzewamy piekarnik do 250C. Aby było dość wilgotno w piekarniku, na dole umieściłam naczynie żaroodporne z wodą- uzyskałam dzięki temu ładną skórkę. Pieczemy przez 10 minut w 250C, a następnie dopiekamy w temperaturze 200C. 

Są pyszne. Polecam wam je szczerze. 

5 komentarzy:

  1. zachęciłaś i chyba wiem co zrobię w tym tygodniu.. powiedz tyklo jak długo trzeba to dopiekać w temperaturze 200 stopni?

    OdpowiedzUsuń
  2. Hmmm, już czuję zapach :) Przepis o dziwo dość proty! Ale mój piekarnik ma maksymalnie 220 C!

    OdpowiedzUsuń
  3. Iv, to zależy od piekarnika. Ja mam obecnie "dość mocny piekarnik" i zajęło mi to ok. 15 minut. Trzeba popukać popatrzeć, czy już wystarczająco jest wypieczona. Można popukać, czy ma twardą skórkę i jest jakby pusta.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bello, są bardzo proste. Najgorzej to je chyba formować. A jak masz do 220 to najzwyczajniej dłużej chwilę potrzymaj je w tej temperaturze. :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 wszystko co mnie zachwyca , Blogger