09:44

Biały sos z Da Grasso (czosnkowy)

   Mój ulubiony sos. Doskonale pasuje zarówno do pizzy, zapiekanek jak i kanapek i szybkich przekąsek.

Potrzebujemy:

4 łyżki majonezu (najlepszy Kętrzyński lub Kielecki)
4 łyżki śmietany 18%
2 duże lub 4 małe ząbki czosnku
bazylia
dużo oregano
szczypta cukru pudru (może być i zwykły cukier)

   Do miseczki nakładamy śmietanę i majonez. Dodajemy przeciśnięty czosnek, cukier puder i zioła. Mieszamy i odstawiamy na dobę do przegryzienia. Można już wcześniej go jeść, ale po dobie smakuje najlepiej.

   Lubicie sos czosnkowy?



23 komentarze:

  1. Uwielbiam sos czosnkowy mogłabym go dawać do wszystkiego:) w Da Grasso robią najlepszy sos chociaż przepis jest troszkę inny;)

    OdpowiedzUsuń
  2. A masz moze przepis na ten czerwony sos z Da Grasso? :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam ten sos! A pizza w DG jest najlepsza :D

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam sos czosnkowy, dziś się przyda do obiadku :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cukier puder? A nie ma go w składnikach ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam sos czosnkowy, szczególnie ten z Da Graaso :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uuuuuuuuuuwielbiam czosnek i sosy czosnkowe w każdej postaci :) Kiedyś już robiłam podobny jak z Twojego przepisu i był oczywiście pyszny.

    OdpowiedzUsuń
  8. Karola, a jaki znasz przepis? Bo ten sos smakuje identycznie, wiec jestem ciekawa jakim innym sposobem, można uzyskać jeszcze ten smak

    Moniko, nie niestety, bo on mi nigdy nie smakował

    Greatdee, dziękuję za uwagę, naprawiłam błąd.

    OdpowiedzUsuń
  9. tez uwielbiam sosy czosnkowe:)
    glamourlovemakeup.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam sos czosnkowy :) Tylko ten zapach potem ;-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Musi być pyszny :) Ja znam wersję z koperkiem - nie próbowałam dodawać bazylii i oregano :) Trzeba będzie wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam sos czosnkowy z Da Grasso- zdecydowanie różni się od tradycyjnych sosów czosnkowych, ale nigdy nie wiedziałam czym.

    OdpowiedzUsuń
  13. Pracuję tam. W przepisie nie ma śmietany a cukier to cukier, nie puder ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. a i proporcje też inne wszystkiego co zostało napisane :

    OdpowiedzUsuń
  15. Anonimie, dziękuję za komentarz. Od dawna pracujesz w Da Grasso? Bo obserwuję od jakiś 2 lat stopniową zmianę smaku. I w sumie obecnie mniej mi już smakuje, jest mniej czosnkowy i mniej majonezowy. A cukier puder to przecież zmielony cukier, więc różnicy nie ma. No może tylko taka, że puder łatwiej jest rozmieszać.

    Jeżeli mogę się zapytać, co dodajecie zamiast śmietany? Jogurt naturalny?

    OdpowiedzUsuń
  16. lepiej jest bazylię i oregano (po 1 łyżeczce każdego) zalać 50 ml wrzątku i zostawić do "zaparzenia". Jak już ziółka się zaparzą i zmiękną, dodać do bazy (majonez+śmietana+czosnek+sól+świeżo zmielony pieprz+odrobinę cukru- kryształ jest najlepszy) według uznania. Można odrobinę "naparu" dolać, ale nie za dużo, żeby sos nie nabrał szarego odcienia. Jeżeli sos będzie zbyt lejący w konsystencji wystarczy, żeby poleżakował w lodówce, zgęstnieje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za Twój sposób. Czy lepiej? Moim zdaniem nie. Bo w moim przepisie i tak sos leżakuje, więc zioła miękną i dobrze przegryzają się z resztą. Ale każdy sposób dobry :-)

      Chociaż nie powiem, od dłuższego czasu widzę, że smak sosu w Da Grasso się pogarsza.

      Usuń
  17. Sos ma dosyć kremowy i lekko ostry smak, więc pasuje majonez kielecki + jogurt (nie śmietana, bo jest kwaśna) dla złagodzenia smaku. Ma też lekko słodkawy smak, więc na pewno musi tam być cukier w jakiejś postaci. Czuć również wyraźnie bazylię i założę się, że to jest świeża bazylia, a nie parzona z torebki, gdyż jak jadam tam dość często w Da Grasso, to do naleśników podają kilka listków świeżej. Czosnek jest w ogóle niewyczuwalny jeśli chodzi o jego kawałki, więc musiał być przemielony w malakserze np. z częścią majonezu i śmietany (wtedy wydobywa się maksimum smaku i aromatu). Możliwe też, że dodają typowy wzmacniacz smaku, czyli "glutaminian sodu", ale przepis jest pilnie strzeżoną tajemnicą, więc tego nie wiemy. Kiedyś "doktoryzowałem się" z sosów czosnkowych i udało mi się uzyskać bardzo zbliżony smak do tego z Da Grasso :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sos z jogurtu i majonezu też robię. Jednak właśnie ten ze śmietaną był najbardziej zbliżony do tego w DaGrasso. Czy sos nadal u nich jest taki sam, nie wiem, bo po kilku ich wpadkach nie jadam tam.

      Ale najważniejsze, aby sos smakował :)

      Usuń
    2. No właśnie, ale tą śmietanę wybrać zwykłą kwaśną, czy poszukać bardziej słodkiej 18-ki?

      Usuń
  18. yhmm sos z DaGrasso? muszę wypróbować! tam jest pyszny! :)

    OdpowiedzUsuń
  19. To nie sos z da grasso, ale jak narazie najbardziej podobny:)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 wszystko co mnie zachwyca , Blogger