Mój ulubiony sos. Doskonale pasuje zarówno do pizzy, zapiekanek jak i kanapek i szybkich przekąsek.
Potrzebujemy:
4 łyżki majonezu (najlepszy Kętrzyński lub Kielecki)
4 łyżki śmietany 18%
2 duże lub 4 małe ząbki czosnku
bazylia
dużo oregano
szczypta cukru pudru (może być i zwykły cukier)
Do miseczki nakładamy śmietanę i majonez. Dodajemy przeciśnięty czosnek, cukier puder i zioła. Mieszamy i odstawiamy na dobę do przegryzienia. Można już wcześniej go jeść, ale po dobie smakuje najlepiej.
Lubicie sos czosnkowy?
Uwielbiam sos czosnkowy mogłabym go dawać do wszystkiego:) w Da Grasso robią najlepszy sos chociaż przepis jest troszkę inny;)
OdpowiedzUsuńA masz moze przepis na ten czerwony sos z Da Grasso? :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ten sos! A pizza w DG jest najlepsza :D
OdpowiedzUsuńuwielbiam sos czosnkowy, dziś się przyda do obiadku :)
OdpowiedzUsuńCukier puder? A nie ma go w składnikach ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam sos czosnkowy, szczególnie ten z Da Graaso :)
OdpowiedzUsuńUuuuuuuuuuwielbiam czosnek i sosy czosnkowe w każdej postaci :) Kiedyś już robiłam podobny jak z Twojego przepisu i był oczywiście pyszny.
OdpowiedzUsuńKarola, a jaki znasz przepis? Bo ten sos smakuje identycznie, wiec jestem ciekawa jakim innym sposobem, można uzyskać jeszcze ten smak
OdpowiedzUsuńMoniko, nie niestety, bo on mi nigdy nie smakował
Greatdee, dziękuję za uwagę, naprawiłam błąd.
tez uwielbiam sosy czosnkowe:)
OdpowiedzUsuńglamourlovemakeup.blogspot.com
Uwielbiam sos czosnkowy :) Tylko ten zapach potem ;-)
OdpowiedzUsuńMusi być pyszny :) Ja znam wersję z koperkiem - nie próbowałam dodawać bazylii i oregano :) Trzeba będzie wypróbować.
OdpowiedzUsuńUwielbiam sos czosnkowy z Da Grasso- zdecydowanie różni się od tradycyjnych sosów czosnkowych, ale nigdy nie wiedziałam czym.
OdpowiedzUsuńPracuję tam. W przepisie nie ma śmietany a cukier to cukier, nie puder ;)
OdpowiedzUsuńa i proporcje też inne wszystkiego co zostało napisane :
OdpowiedzUsuńAnonimie, dziękuję za komentarz. Od dawna pracujesz w Da Grasso? Bo obserwuję od jakiś 2 lat stopniową zmianę smaku. I w sumie obecnie mniej mi już smakuje, jest mniej czosnkowy i mniej majonezowy. A cukier puder to przecież zmielony cukier, więc różnicy nie ma. No może tylko taka, że puder łatwiej jest rozmieszać.
OdpowiedzUsuńJeżeli mogę się zapytać, co dodajecie zamiast śmietany? Jogurt naturalny?
lepiej jest bazylię i oregano (po 1 łyżeczce każdego) zalać 50 ml wrzątku i zostawić do "zaparzenia". Jak już ziółka się zaparzą i zmiękną, dodać do bazy (majonez+śmietana+czosnek+sól+świeżo zmielony pieprz+odrobinę cukru- kryształ jest najlepszy) według uznania. Można odrobinę "naparu" dolać, ale nie za dużo, żeby sos nie nabrał szarego odcienia. Jeżeli sos będzie zbyt lejący w konsystencji wystarczy, żeby poleżakował w lodówce, zgęstnieje.
OdpowiedzUsuńDziękuję za Twój sposób. Czy lepiej? Moim zdaniem nie. Bo w moim przepisie i tak sos leżakuje, więc zioła miękną i dobrze przegryzają się z resztą. Ale każdy sposób dobry :-)
UsuńChociaż nie powiem, od dłuższego czasu widzę, że smak sosu w Da Grasso się pogarsza.
Sos ma dosyć kremowy i lekko ostry smak, więc pasuje majonez kielecki + jogurt (nie śmietana, bo jest kwaśna) dla złagodzenia smaku. Ma też lekko słodkawy smak, więc na pewno musi tam być cukier w jakiejś postaci. Czuć również wyraźnie bazylię i założę się, że to jest świeża bazylia, a nie parzona z torebki, gdyż jak jadam tam dość często w Da Grasso, to do naleśników podają kilka listków świeżej. Czosnek jest w ogóle niewyczuwalny jeśli chodzi o jego kawałki, więc musiał być przemielony w malakserze np. z częścią majonezu i śmietany (wtedy wydobywa się maksimum smaku i aromatu). Możliwe też, że dodają typowy wzmacniacz smaku, czyli "glutaminian sodu", ale przepis jest pilnie strzeżoną tajemnicą, więc tego nie wiemy. Kiedyś "doktoryzowałem się" z sosów czosnkowych i udało mi się uzyskać bardzo zbliżony smak do tego z Da Grasso :)
OdpowiedzUsuńSos z jogurtu i majonezu też robię. Jednak właśnie ten ze śmietaną był najbardziej zbliżony do tego w DaGrasso. Czy sos nadal u nich jest taki sam, nie wiem, bo po kilku ich wpadkach nie jadam tam.
UsuńAle najważniejsze, aby sos smakował :)
No właśnie, ale tą śmietanę wybrać zwykłą kwaśną, czy poszukać bardziej słodkiej 18-ki?
UsuńTak jak w przepisie, 18% :)
Usuńyhmm sos z DaGrasso? muszę wypróbować! tam jest pyszny! :)
OdpowiedzUsuńTo nie sos z da grasso, ale jak narazie najbardziej podobny:)
OdpowiedzUsuń