11:45

Sos curry

    Niedawno podawałam przepis na zupę curry, dziś chcę pokazać, że z podobnych składników można zrobić także bardo smaczny sos do makaronu (lub ryżu). Zawsze można go zrobić z pozostałości po przygotowaniu zupy (tak właśnie było u mnie). Smak jest podobny, jednak zastąpienie kukurydzy oliwkami oraz dodanie bulionu grzybowego zmienia posmak.


   Potrzebujemy:
400 g mięsa mielonego (u mnie indycze)
2 marchewki
1 cebula
100 g mleka koksowego
2 łyżki pasty curry
1 szklanka bulionu grzybowego
makaron lub ryż
opcjonalnie oliwki


   Mięso podsmażamy. Gdy się zarumieni dodajemy drobno posiekaną cebulę oraz marchewkę pokrojona w słupki. Gdy cebula i marchewka się podsmażą, przekładamy wszystko do garnka. Zalewamy szklanką bulionu grzybowego oraz dodajemy dwie łyżki curry i 100 g mleka kokosowego (lub mniej, w zależności do tego jak bardzo ostrą mamy pastę curry). Dusimy pod przykryciem ok. 10 minut.

   Polecam podawać z makaronem lub ryżem. Dla fanów oliwek- bardzo dobrze komponują się z tym sosem, proponuję je dodać pod koniec duszenia.

Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Dobrze, że już po obiedzie jestem ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. oznaczyłam Cię w swoim blogu, zapraszam do zabawy!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zgapie;) a co!:P apetycznie prezentuje sie na talerzu!

    OdpowiedzUsuń
  4. Hexxano, podziel się koniecznie opinią, jak już będziesz po obiedzie :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 wszystko co mnie zachwyca , Blogger