Moim niezawodnym sposobem na przyrządzenie kukurydzy jest gotowanie jej przez 40 minut (lubię mięciutką) w wodzie z dodatkiem odrobiny winegretu i cukru. Jeżeli chcemy podzielić kukurydzę, polecam ją przełamać, a nie kroić. Będzie łatwiej. Nigdy nie wolno do gotowania dodawać soli, bo kukurydza wtedy twardnieje. Zajadam z masełkiem i czasem solę.
A jakie są wasze sposoby na przyrządzenie kukurydzy?
Jeżeli chcemy przygotować kukurydzę na grillu polecam posmarować ją masłem, przyprawić i zawinąć w folię.
Uwielbiam gotowaną kukurydzy. W tym roku jakoś zapomniałam o niej :).
OdpowiedzUsuńO nie wiedziałam że nie można solić - już wiem czemu moja gotowała się godzinami i była wciąż twarda ;)
OdpowiedzUsuńTak się ponoć dzieje. Ja po przepis na kukurydzę sięgnęłam do specjalistów- Amerykanów. I faktycznie kukurydza przyrządzona w ten sposób smakuje mi najbardziej.
OdpowiedzUsuńZoila, bo chyba dopiero teraz jest na nią sezon? Więc dobrze, że nie jest zbyt późno i możesz nadrobić straty ;)
az sprobuje bo ja zawsze solilam...nie sa tr=warde bog wie jak ale napewno nie super mieciutkie :P
UsuńMam nadzieję, że Ci posmakuje :)
UsuńJak to się mówi: narobiłaś mi smaku na kukurydzę :D mniam mniam :D
OdpowiedzUsuńA ja uwielbiam kukurydzę! :)
OdpowiedzUsuńJa nigdy sama nie biorę się za kukurydzę, kupuję albo jem u kogoś ;) Nie mam jakoś cierpliwości w domu, a szkoda, bo ją uwielbiam.
OdpowiedzUsuńEv, wystarczy włożyć ja do gara i zapomnieć :)
OdpowiedzUsuńJa gotuję 15 minut bez soli. Jem z masłem i solą. Mmmm jutro zapraszam do siebie na to cudo ;P
OdpowiedzUsuńja gotuję z łyżką wegety - twardość mi nie przeszkadza :) nie wiem ile, jak się zrobi żółciutka to wyjmuję. uwielbiam kukurydzę w każdej postaci - od gotowanej po prażoną :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię gotowaną kukurydzę :)
OdpowiedzUsuń