Wiele
z Was pisze, że ma dwie lewe ręce, jeżeli chodzi o gotowanie. Do tego przepisu
rąk nie potrzeba, wystarczy sprawny rozdrabniacz. Parenaście dni temu zaczął
mnie prześladować mrożony banan. Nigdy wcześniej bym nie pomyślała, że nadaje
się on do mrożenia. A tu proszę bardzo, nadaje i to jak! Lody zdrowe, domowe,
małokaloryczne.
1
banana
Dwie
garści owoców (w moim przypadku mrożone jagody, ale to kwestia zawartości
zamrażarki i ochoty na dany owoc)
2
łyżki mleka
Golden
syrup (ale może być także cukier lub słodzik)
Banana wcześniej musimy zamrozić,
podobnie jak pozostałe owoce. Zamrożone wrzucamy do rozdrabniacza dolewamy dwie
łyżki mleka i łyżkę golden syrupu/ cukru (jeżeli dodajemy słodzik polecam
uprzednio rozpuścić go w mleku). Rozdrabniamy. Mieszamy łyżką. Nakładamy do
miseczek. Ja polałam golden syrupem i podałam z keksem bitej śmietany.
Smacznego!
Pycha.... Szkoda, że nie mam takiego sprzętu :(
OdpowiedzUsuńLubie takie przepisy ;) Lody i musy owocowe to coś co kocham :)
OdpowiedzUsuńAle mi narobiłaś ochoty na coś słodkiego! Oryginalny przepis!
OdpowiedzUsuńMmm wygląda smakowicie :) Mrożonego banana nie jadłam nigdy, a uwielbiam wszystko co bananowe
OdpowiedzUsuńo, fajny ten przepis, myślałam że z lodami jest więcej zachodu :)
OdpowiedzUsuńO mamo! wszystkie te składniki mam, tylko późna pora i śpiący kiciak powstrzymują mnie przed odpaleniem blendera, ale wkrótce na pewno je zrobię, wyglądają mega apetycznie!
OdpowiedzUsuńKoniecznie się pochwal jak Ci wyszły!
UsuńZrobiłam z malinami, dosłownie przed chwilą, wyszły boskie, smakują zarówno mnie jak i Tżetowi - dzięki za inspirację :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę! mmm, maliny!
Usuń