niedziela, 12 maja 2013

Ryba w kwaśnym sosie

   Lubię ryby. Jednak gotuję nie tylko dla siebie. Z tego powodu staram się wymyślać różne przepisy, które sprawią, iż nie tylko ja będę je uwielbiać. Z tego powodu powstał ten przepis. Dzięki papryce konserwowej (i jej zalewie) jest lekko kwaśny, dzięki przyprawom wyrazisty i nie jest mdły. A ryba dodaje chrupkości. Podałam z ryżem.


   Potrzebujemy:

500 g ryby (u mnie mrożona
1 jajko
3 łyżki mąki
3 łyżki wody + pół szklanki wody
3 ząbki czosnku
mały słoik papryki konserwowej (pokrojonej w paski lub kostkę)
duża cebula
pół szklanki ketchupu
przyprawy- 3 łyżeczki pieprzu białego, 1 łyżeczka kurkumy, 2 łyżeczki pieprzu czarnego, 2 łyżeczki ostrej papryki, 1 łyżeczka trawy cytrynowej)
olej

   Rozrabiam w misce jajko z mąką, 3 łyżeczkami pieprzu białego (można zredukować) i 3 łyżkami wody. Ciasto powinno być gęste, ale też lejące. W razie potrzeby proszę dodać więcej wody. Rybę maczam w cieście i kładę na gorącą patelnię. Smażę na małym ogniu, nie przewracającej do momentu, aż będzie lekko odchodzić od patelni i będzie miała na brzegach złocisty kolor. Wtedy przewracam i smażę drugą stronę. Gdy już całą rybę usmażę wylewam z patelni olej, przecieram ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Wrzucam teraz na nią pokrojoną dość grubo cebulę i   drobno posiekany czosnek. Gdy cebula się zarumieni wrzucam resztę przypraw. Mieszam. Wlewam całą zawartość słoika z papryką konserwową. Dodaję ketchup. W razie potrzeby dolewam wody. Mieszam. Sprawdzam smak i doprawiam do smaku.

   Lubicie ryby?

28 komentarzy:

  1. Wygląda smakowicie :) Zapiszę Twój przepis i wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że dasz znać czy smakowała :)

      Usuń
  2. lubię wszystko co rybne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pewnie, ze lubimy, a do tego samo zdrowie :)

    Może być smaczna, trzeba wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  4. dzięki za udzielenie odpowiedzi na wizażu na moim wątku :)
    smakowity przepis, ja dziś robię łososia;)

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda apetycznie. lubię ryby, ale w małych ilościach :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny przepis! Ryba w kwaśnym sosie to jest to!
    Buziaczki

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda pysznie :) Też dziś na obiad miałam rybkę i szczerze mówiąc mogłabym jeść tylko to :) W dodatku są bardzo zdrowe i przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. apetycznie wygląda :) Aż zrobiłam się głodna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że udało mi się zrobić zdjęcie wywołujące głód :D

      Usuń
  9. Też dzisiaj miałam rybę :) Nie przepadam za nimi, ale staram się przekonać (czytaj jem dorsza na milion sposobów ;) ). Chętnie zainspiruję się Twoim przepisem :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Brzmi smacznie ;) W kwaśnym sie dotychczas jadłam tylko kurczaka, ciekawa jestem jak smakuje ryba z tym sosem ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Mmmm... dostałam ślinotoku a musze się obejść smakiem :(
    No to idę cos przekąsić ;D Pzdr.

    OdpowiedzUsuń
  12. wygląda przepysznie! skojarzyło mi się z rybą po grecku, którą uwielbiam *.*

    OdpowiedzUsuń
  13. Ojejej ależ smaczniasto wygląda..po remoncie spróbuję zrobić:) uwielbiam rybki:D

    OdpowiedzUsuń
  14. wygląda smakowicie , aj zjadłabym taką rybkę ale od kiedy poszłam na studia praktycznie ich nie jem wiem że to duży błąd ale nie znam szybkich i prostych przepisów na jakiś obiad z rybą w roli głównej ;) ten wygląda na dość prosty może się skuszę ;)

    OdpowiedzUsuń