sobota, 26 marca 2016

Wielkanocny mazurek z biała czekoladą i wiśniami

Mazurek, który z pewnością będzie smakował nie tylko w Wielkanoc (choć to właśnie w tym okresie smakują najlepiej), ale i przez cały rok. Ciasto, którego mały kawałeczek cudownie dopełni popołudniową kawkę. Bo czy słodycz białej czekolady z odrobiną malibu przełamana kwaskowatym dżemem wiśniowym może nie smakować? 


 Składniki:
  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 1 jajko
  • 100 g cukru drobnego
Na masę:
  • 200 g dżemu wiśniowego
  • 150 g białej czekolady
  • 150 g śmietany 30%
  • 5 łyżek malibu

    Zaczynamy od przygotowania spodu ciasta. Masło rozpuszczam w garnku, dodaję cukier, jajko oraz na końcu mąkę. Mieszam i wyrabiam do uzyskania gładkiej konsystencji ciasta. Ciasto chłodzę w lodówce lub lepiej przez 30 minut w zamrażalniku. Piekarnik rozgrzewam do 190C. Ciasto w tym czasie rozwałkowuję na silikonowej macie i wycinam nożem kształt jaja. Ze ścinków formuję brzegi ciasta. Nakłuwam spód widelcem i wstawiam do pieczenia. Piekę 20-25 minut- do uzyskania złotego koloru ciasta. Jeżeli ciasto w pieczeniu się rozpłynęło i kształt was nie zadowala, teraz można odciąć skrawki psujące kształt. Ciasto zostawiam do ostygnięcia.

   Ciasto smaruję dżemem wiśniowym (ja daję go dość sporo, bo lubię; dżem wiśniowy można zamienić także na malinowy lub truskawkowy ale wtedy ciasto będzie jeszcze bardziej słodkie). Białą czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Dodaję malibu (krok ten można pominąć) oraz śmietanę. Całość mieszam. Masę wykładam na ciasto. Teraz można udekorować ciasto według uznania. Ja moczyłam czubek noża w dżemie i lekko nim przejeżdżałam po masie. Ciasto odstawiam do lodówki by się zespoiło. A po tym czasie zaparzam pyszną kawkę i kroję ciasto.   

    Jakie ciasta u was goszczą w tym roku? Są mazurki?         

9 komentarzy: