wtorek, 4 grudnia 2012

Pomysł na śniadanie lub deser: kasza manna z masłem orzechowym i dżemem z czarnej porzeczki

   Dziś chciałabym podzielić się z wami z pomysłem na śniadanie lub smaczny deser. Kasza jest niedoceniana, najczęściej kojarzona z mlekiem dla dzieci. Jednak kto powiedział, że nie można jej jeść także w późniejszych latach? Wiele nie potrzeba, a posiłek będzie syty. Można zjeść na ciepło lub na zimno, ja wolę na zimno.



   Potrzebujemy (na 2 porcje):
2 szklanki mleka
3 łyżki kaszy mannej
1 łyżkę masła orzechowego
1 łyżkę cukru trzcinowego (można dodać więcej lub mniej, w zależności od upodobań i słodkości dżemu)
1 łyżkę dżemu z czarnej porzeczki

   Z 2 szklanek mleka odlewamy pół szklanki. W tej połowie mieszamy kaszę, a resztę doprowadzamy do wrzenia. Gdy zawrze dodajemy roztwór kaszy i cukier. Gotujemy przez 7 minut na małym ogniu.
Dodajemy masło orzechowe i mieszamy. Rozlewamy do miseczek oraz dodajemy dżem. I gotowe! Gdy odstawimy na kilka godzin do lodówki stężeje.

   Lubicie kaszę?

24 komentarze:

  1. Ciekawy pomysł, z chęcią wypróbuje przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, zwłaszcza gdy lubisz masło orzechowe

      Usuń
  2. Uwielbiam kaszę manną z dodatkiem budyniu. Robi się taka lekka klucha i można wpałaszować cały kubek!

    OdpowiedzUsuń
  3. lubię kaszę i często gotuję ;))))

    OdpowiedzUsuń
  4. mniam! zjadłabym chętnie:D

    OdpowiedzUsuń
  5. kasza manna to moje smakowe odkrycie z ostatnich lat, kiedyś rzeczywiście nieodmiennie kojarzona z horrorem dzieciństwa, dziś pyszny materiał na różne deserowe wariacje
    życie & podróże
    gotowanie

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam każdą kaszę, a szczególnie mannę. Do tego masło orzechowe, czarna porzeczka...musi być pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  7. Mnie niestety skutecznie zrażono do kaszki manny w dzieciństwie... ;-)

    OdpowiedzUsuń
  8. ajjjj, ale mi narobilas apetytu :) zawsze jak bylam u kolezanki to jej mama nam robila taka kasze z malinami i z sokiem malinowym! pysznosci! az zatesknilam za takimi czasami :)

    OdpowiedzUsuń
  9. wygląda pysznie, ale nienawidzę mleka, więc chyba fanką tego smaku bym nie była ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Kasza to smak mojego dzieciństwa :-) Najbardziej lubiłam orzechową, więc to połączenie też by mi smakowało!

    OdpowiedzUsuń
  11. bardzo lubię :)
    ale niestety mój organizm nie lubi mleka, więc dawno takiej kaszy nie jadłam :(

    OdpowiedzUsuń
  12. Jak mi w końcu przywiozą kuchenne meble (Kuchnia polowa 'U Neny' od miesiąca zaprasza ) to chętnie wypróbuję Twoją propozycję na śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń
  13. uwielbiam kasze i ryże (za makaronami za to nie przepdam), a manna jest w dechę. Jak pracowalam w przedszkolu nauczyłam się ją jeść z rosołem, a od jakiegoś czasu kupuję mleczny start w biedrze, bo to manna z czekoladą - pycha!

    Tego też spróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Kochana nie kuś, a ja zachęcam cie na rozdanie. Zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  15. Przypomniałaś mi o mojej ukochanej kaszce, której nie jadłam od wieków (poza gotowymi sklepowymi deserami). Jutro lecę kupić. Ostatnio uwielbiam mleko, ale tylko mikrofiltrowane. Zwykłe UHT w ogóle nie ma smaku. Moim zdaniem najsmaczniejsze jest "Zimne mleko", ale pijam też "Ale! mleko".

    OdpowiedzUsuń
  16. kaszka moje wspomnienie z dzieciństwa :) do teraz ją uwielbiam :D

    OdpowiedzUsuń