Ciasto powstało przypadkiem. Miały być bułeczki, jednak zabrakło mi chęci do lepienia ich. Pod ręką pojawił się też słoik z dżemem. Ciasto jest pyszne. Najlepsze jeszcze na ciepło. Doskonałe do kawy, dobre jako śniadanie. Może zrobię je na Święta?
Potrzebujemy:
600 g mąki pszennej
100 g cukru +150 g cukru (najlepiej brązowego)
szczypta soli
21 g suchych drożdży
100 g masła +150 g masła (najlepiej zmrożonego)
400 ml mleka
2 jajka
cynamon
dżem z czarnej porzeczki
Mąkę, cukier (100g), sól i drożdże mieszamy. Masło (100g) rozpuszczamy, mieszamy z mlekiem i jajkiem. Wlewamy do suchych składników. Mieszamy do uzyskania jednolitej, sprężystej masy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
Wykładamy pierwszą warstwę ciasta.. Tarkujemy (lub kładziemy plastry) masło na nią, posypujemy cukrem (najlepiej brązowym) i obficie cynamonem. Wykładamy kolejną warstwę ciasta i smarujemy dżemem z czarnej porzeczki (można pominąć). Wykładamy kolejną warstwę ciasta i ponownie kładziemy masło, cukier i cynamon. Nakładamy ostatnią warstwę ciasta, bardzo cienką. Posypujemy brązowym cukrem.
Przykrywamy i odstawiamy na 15 minut. Pieczemy w tremepraturze 230C 30-40 minut
wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńA smakowało jeszcze lepiej :)
Usuńuwielbiam cynamon :) pycha :)
OdpowiedzUsuńJa też :)
UsuńCoś dla mnie, lubię cynamon i uwielbiam porzeczkowy dżem. Takiego połączenia jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuńA fajnie do siebie pasują :)
Usuńo mniam mniam . zjadła bym :)
OdpowiedzUsuńPyszne, kuszące...
OdpowiedzUsuńMmm, brzmi przecudownie... Ale mam tyle wypiekowych planów na święta, że aż nie wiem, co wybrać!
OdpowiedzUsuńA co masz w planach?
UsuńUwielbiam takie ciasta, pychotka :))
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasto i cynamon. Zapisałam sobie przepis, wielkie dzięki!
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że gdy już wypróbujesz to dasz znać czy smakowało :)
UsuńJeszcze nie upiekłam ale jestem pewna, że będzie smakowało :D
Usuńwygląda przepysznie! szkoda tylko, że nie lubię cynamonu ;)
OdpowiedzUsuńZawsze można zrobić bez cynamonu. Albo ogólnie tylko z dżemem
UsuńA u mnie dzisiaj Brownie z białą czekoladą i truskawkami ;) Na to się skuszę na święta :P
OdpowiedzUsuńUwielbiam brownie!
UsuńGenialny kubek! Ciasto wygląda smakowicie u mnie era rogalików :D
OdpowiedzUsuńCzaderski nagłówek, obserwuję!:)
Z rogalików najbardziej lubię Rogale Marcińskie.
UsuńUwielbiam cynamon :)) U mnie akurat są pierniczki i strasznie szybko ubywają z talerza :D
OdpowiedzUsuńŚwietny kubek! :)
Buziaki,Magda
PS.Zapraszam do siebie :)
Gdybym miała przed sobą talerz z pierniczkami, już byłby pusty
Usuńmusze upiec:)
OdpowiedzUsuńDaj znać czy smakowało :)
UsuńAle mi smaku narobiłaś :)
OdpowiedzUsuńPychotka. Muszę upiec :D
OdpowiedzUsuńMniam :D
Jestem fanką cynamonu :) Właście dzisiaj będę piekła takie ciemne ciacho z jabłkami, orzechami włoskimi i cynamonem :)
OdpowiedzUsuń