Dziś chciałabym podzielić się z wami z pomysłem na śniadanie lub smaczny deser. Kasza jest niedoceniana, najczęściej kojarzona z mlekiem dla dzieci. Jednak kto powiedział, że nie można jej jeść także w późniejszych latach? Wiele nie potrzeba, a posiłek będzie syty. Można zjeść na ciepło lub na zimno, ja wolę na zimno.
Potrzebujemy (na 2 porcje):
2 szklanki mleka
3 łyżki kaszy mannej
1 łyżkę masła orzechowego
1 łyżkę cukru trzcinowego (można dodać więcej lub mniej, w zależności od upodobań i słodkości dżemu)
1 łyżkę dżemu z czarnej porzeczki
Z 2 szklanek mleka odlewamy pół szklanki. W tej połowie mieszamy kaszę, a resztę doprowadzamy do wrzenia. Gdy zawrze dodajemy roztwór kaszy i cukier. Gotujemy przez 7 minut na małym ogniu.
Dodajemy masło orzechowe i mieszamy. Rozlewamy do miseczek oraz dodajemy dżem. I gotowe! Gdy odstawimy na kilka godzin do lodówki stężeje.
Lubicie kaszę?
09:50
Pomysł na śniadanie lub deser: kasza manna z masłem orzechowym i dżemem z czarnej porzeczki
AUTOR:
Wszystko co mnie zachwyca
Ciekawy pomysł, z chęcią wypróbuje przepis ;)
OdpowiedzUsuńPolecam, zwłaszcza gdy lubisz masło orzechowe
UsuńUwielbiam kaszę manną z dodatkiem budyniu. Robi się taka lekka klucha i można wpałaszować cały kubek!
OdpowiedzUsuńHmmm, muszę zrobić! :)
Usuńlubię kaszę i często gotuję ;))))
OdpowiedzUsuńI z czym ją jesz?
Usuńmniam! zjadłabym chętnie:D
OdpowiedzUsuńNa zimno czy ciepło?
Usuńkasza manna to moje smakowe odkrycie z ostatnich lat, kiedyś rzeczywiście nieodmiennie kojarzona z horrorem dzieciństwa, dziś pyszny materiał na różne deserowe wariacje
OdpowiedzUsuńżycie & podróże
gotowanie
Uwielbiam każdą kaszę, a szczególnie mannę. Do tego masło orzechowe, czarna porzeczka...musi być pyszne.
OdpowiedzUsuńMmm, jest :)
UsuńMnie niestety skutecznie zrażono do kaszki manny w dzieciństwie... ;-)
OdpowiedzUsuńajjjj, ale mi narobilas apetytu :) zawsze jak bylam u kolezanki to jej mama nam robila taka kasze z malinami i z sokiem malinowym! pysznosci! az zatesknilam za takimi czasami :)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie, ale nienawidzę mleka, więc chyba fanką tego smaku bym nie była ;)
OdpowiedzUsuńKasza to smak mojego dzieciństwa :-) Najbardziej lubiłam orzechową, więc to połączenie też by mi smakowało!
OdpowiedzUsuńbardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńale niestety mój organizm nie lubi mleka, więc dawno takiej kaszy nie jadłam :(
Jak mi w końcu przywiozą kuchenne meble (Kuchnia polowa 'U Neny' od miesiąca zaprasza ) to chętnie wypróbuję Twoją propozycję na śniadanko :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam kasze i ryże (za makaronami za to nie przepdam), a manna jest w dechę. Jak pracowalam w przedszkolu nauczyłam się ją jeść z rosołem, a od jakiegoś czasu kupuję mleczny start w biedrze, bo to manna z czekoladą - pycha!
OdpowiedzUsuńTego też spróbuję ;)
Kochana nie kuś, a ja zachęcam cie na rozdanie. Zapraszam do mnie.
OdpowiedzUsuńPrzypomniałaś mi o mojej ukochanej kaszce, której nie jadłam od wieków (poza gotowymi sklepowymi deserami). Jutro lecę kupić. Ostatnio uwielbiam mleko, ale tylko mikrofiltrowane. Zwykłe UHT w ogóle nie ma smaku. Moim zdaniem najsmaczniejsze jest "Zimne mleko", ale pijam też "Ale! mleko".
OdpowiedzUsuńPyszności.
OdpowiedzUsuńkaszka moje wspomnienie z dzieciństwa :) do teraz ją uwielbiam :D
OdpowiedzUsuńAle pyszności:)
OdpowiedzUsuń