10:31

Jajko w chlebie

   Tak sobie pomyślałam, że zacznę publikować posty z pomysłami na proste śniadanie, albo na to jak zwykłe śniadanie urozmaicić. Już pisałam o zupie nic, omlecie, bułkach z jajkiem i serem, bułkach na jogurcie, maśle orzechowym. Dziś napiszę o atypowym podaniu jajek sadzonych.

Potrzebujemy:
tyle jajek ile zazwyczaj zjadamy
tyle samo kromek chleba co jajek
ulubione przyprawy (u mnie pieprz, barbecue i oregano)

    Na środku chleba wycinamy okrągłą dziurę. Na rozgrzaną patelnię (ja wolę bez tłuszczu, ale można i na maśle smażyć) kładziemy nasze kromki wraz z tym co z nich wycięliśmy.Chwilkę zarumieniamy jedną stronę, następnie drugą. Do dziurki wbijamy jajko (ważne jest aby w niej znalazło się żółtko), białko możemy rozsmarować po kromce. Przyprawiamy i na bardzo małym ogniu smażymy. Gdy zauważymy, że białko się ścięło, przewracamy na drugą stronę i trzymamy chwileczkę (tak, aby po drugiej stronie białko nam się ścięło, ale uważamy, aby zbyt długo nie trzymać. Żółtko musi być płynne!

   Lubicie w ten sposób przyrządzone jajka? A może nigdy tak przyrządzonych nie jadłyście?

7 komentarzy:

  1. Świetny pomysł! Na pewno kiedyś skorzystam :D. W ogóle uważam, że to bardzo ciekawa tematyka bo ja codziennie rano się budzę i zastanawiam co mogę zjeść na śniadanie, mając zasoby w lodówce takie, jakie mam ;P.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ooo przypomniałaś mi potrawę z dzieciństwa babcia mi takie smażyła, muszę zrobić:D

    OdpowiedzUsuń
  3. ja niestety nie lubię płynnego żółtka...

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie jadłam jajka w takiej postaci, muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie jadłam jajka w taki sposób :) Lubię te Twoje przepisy! Niby proste rzeczy, a o niektórych pierwszy raz słyszę ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zzielona, no właśnie mam wrażenie, że śniadania są u nas dość zaniedbanym posiłkiem. Ale to brak czasu na to wpływa. Ale jak widać i zwykłe jajka można jeść na różne sposowby.

    Simply, jak dłużej potrzymasz to żółtko nie będzie płynne :)

    Zoila, mam nadzieję, że się podzielić czy Ci smakuje jak je zrobisz

    Bello, miło mi to czytać. Pora spróbować to jajo:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajny pomysl na notki:) bardzo lubie tego typu tematyke u Ciebie:D
    Ostatnio mam faze kulinarna a niebawem bede musiala stac sie bardziej aktywna w tej materii;)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 wszystko co mnie zachwyca , Blogger