niedziela, 18 grudnia 2011

Pierś z kurczaka w panierce z sezamem

   Pierś z kurczaka można jest na wiele sposób, na przykład panierowanego jak kotlety schabowe. Jednak czasem przychodzi taki dzień, gdy chce się zjeść coś prostego, smacznego, ale nie takiego jak zawsze. I właśnie z potrzeby rozmaitości wyszedł mi przepis na tę pierś. Nam bardzo smakowała.

   Potrzebujemy:

Pierś
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki ketchupu
2 ząbki czosnku
przyprawy: pieprz, słodka papryka, u mnie także meksykański ostry sos
5 łyżek sezamu
Bułka tarta

   Pierś rozbijamy tak jak na kotlety schabowe. Następnie w miseczce robimy marynatę: 2 łyżki ketchupu, 2 łyżki sosu sojowego oraz przyprawy. Wkładamy do niej mięso i mieszamy. Trzymamy przynajmniej 20 minut (ale im dłużej tym lepiej).  W miseczce roztrzepujemy jajko, a na talerzu mieszamy bułkę tartą z sezamem. Jajka najpierw maczamy w jajku a następnie panierujemy w bułce tartej i sezamie. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu.

   Lubicie panierki z dodatkiem sezamu?

4 komentarze:

  1. Muszę wypróbować z tą marynatą :)

    OdpowiedzUsuń
  2. nigdy nie próbowałam takich wynalazków.. muszę podsunąć przepis mężowi, bo to on u nas gotuje :)

    OdpowiedzUsuń