Przepis dość znany, bo łatwy do wykonania. Bułeczki polecam na śniadanie. Można zjeść z szynką, jeżeli lubi się połączenie dość słodkiego pieczywa z wędliną. Bułeczka ma drożdżowy posmak, więc bardzo dobrze komponuje się z dżemem (i masłem orzechowym). Chociaż u mnie w domu większość została zjedzona bez żadnych dodatków.
500 g mąki pszennej
200 g jogurtu
120 ml mleka
60 g masła
7 g drożdży instant 1 jajko
1 jajko + 1 do posmarowania
1,5 łyżeczki soli
1 łyżka cukru + można więcej, by posypać bułeczki, jeżeli wolimy słodszą wersję
Wszystkie składniki zagnieść i odstawić do wyrośnięcia (najlepiej, aby były one w temperaturze pokojowej). Przykryć i poczekać aż wyrośnie.
Uformować bułeczki i kłaść na obsypanej mąką blaszce. Ponownie pozostawić do wyrośnięcia (przykryte szmatką oczywiście). Posmarować jajkiem i można w tym momencie obsypać je cukrem.
Piec ok.20 minut w piekarniku o temperaturze 200ºC. Studzić na kratce.
Mniam :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam tego typu bułeczki :)
OdpowiedzUsuńo Mamo!
OdpowiedzUsuńJak tyko skończe solidaryzować się w diecie z mama to od razu piekę te bułeczki. Lubię przepisy łatwe nie zawierające dużo tekstu, bo wtedy mnie trochę zniechęcają.
Dziekuje i na pewno wyrpóbuję :)
pozdrawiam
Fiska, też lubię szybkie, a smaczne przepisy.. Bo zazwyczaj chęć na gotowanie/ malowanie paznokci/ porządki w szafie nachodzi mnie wtedy, gdy nie mam na to zbyt wiele czasu
OdpowiedzUsuńBułki wyszly przepyszne!! Zrobilam wszystko tak jak w przepisie, moze dalam ciut duzo cukru i wyszly za slodkie, ale z letnimi pomidorami i solą jak najbardziej smakowało:)
OdpowiedzUsuńZ masłem są jeszcze lepsze! :)
Polecam