Szukacie czegoś smacznego na obiad? Czegoś co będzie łatwe w przygotowaniu? Ale czegoś co nie tylko nas nakarmi, ale także zaspokoi potrzeby wizualne? Proszę bardzo! Papryka faszerowana.
Potrzebujemy:
500 g mielonego mięsa
6 średnich papryk
12 plastrów sera żółtego
0,5 szklanki ryżu (przed ugotowaniem)
1,5 szklanki bulionu
przyprawy: pieprz, ostra papryka, szczypta soli
odrobina tłuszczu: oliwa z oliwek/ oliwa z suszonych pomidorów/ olej/ masło
(cebula)
Mięso zarumieniłam na patelni, mocno doprawiłam. Można dodać także cebulę i ją zeszklić z mięsem. Ryż ugotować, ale wyjąć wcześniej niż zazwyczaj (niech będzie jeszcze trochę twardy). Mieszamy mięso z ryżem i jeszcze raz do smaku doprawiamy.
Paprykę oczyszczamy. Wnętrze również przyprawiamy. Wykładamy serem żółtym i nadziewamy mięsem z ryżem.
Wstawiamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem (u mnie oliwa z suszonych pomidorów), podlewamy bulionem i zasłaniamy folią.
Piec w piekarniku o temperaturze 200C. Po ok. 25 minutach zdjąć folię i piec jeszcze kilka minut.
Polecam podawać z sosem pomidorowym z ziołami.
Lubicie faszerowaną paprykę?
Ostatnio miałam na obiad, wszyscy zajadali a ja tylko mięso wyjadłam ;D
OdpowiedzUsuńMożna nadziać samym mięsem :) Albo zmniejszyć ilość ryżu
UsuńSuper! Uwielbiam gotować i ściągnę z Ciebie i zrobię :D niami
OdpowiedzUsuńKoniecznie się pochwal efektem :)
Usuńoki doki :D
Usuńwygląda smacznie, chociaż ja pomimo tego, że jestem mięsożerna nie lubię mięsa mielonego, chyba, że jest zrobione w domu, to co innego, wtedy smak jest nie do porównania ;)
OdpowiedzUsuńJa kupuję tylko mielone z indyka z Indykpolu, mielone na moich oczach w sklepie lub w hurtowni mięsnej, którą mam całkiem niedaleko domu. Gdy przeglądam składy w sklepie (a robię tak zawsze robiąc zakupy- jestem przerażona tym, co znajduje się w środku nie tylko mięsa mielonego).
Usuńuwielbiam :) ciągle mam zamiar zrobić i się zebrać nie mogę ;)
OdpowiedzUsuńTeraz jest na to najlepsza pora- papryka ma całkiem przyzwoitą cenę.
Usuńja uwielbiaaaaaaaaaam ;) tylko ze robie wegetarianskie calkowicie ;)
OdpowiedzUsuńI czym faszerujesz? Ryżem i innymi warzywami? Fetą?
Usuńwrocilam;)
Usuńryzem , albo kacza jaglana i do tego pieczarki , cebulka i jakies tam marchewki czy cos ;) w sumie co mi wpadnie w rece:) z feta nie robilam jeszcze :)
bardzo, bardzo lubię, ale wolę czerwoną.
OdpowiedzUsuńPyszności, uwielbiam! Smak dzieciństwa, Maminka robiła podobnie, tylko, że z czerwoną pipiką :-)
OdpowiedzUsuńmiałam okazję niedawno spróbować - pychota! :)
OdpowiedzUsuńPapryka i mielone mięso to dwie rzeczy których szczerze nie znoszę :D
OdpowiedzUsuńuwielbiam, smak późnego lata!
OdpowiedzUsuńżycie & podróże
gotowanie
Wygląda pysznie, chociaż na początku myślałam, że to gruszki ;-)
OdpowiedzUsuń