Potrzebujemy:
800 g serka homogenizowanego waniliowego
800 g puree z dyni
5 łyżek mąki
4 łyżki cukru (mój sernik nie był mocno słodki)
2 jajka
1 budyń waniliowy
1 mały słoik dowolnego dżemu (u mnie z czarnej porzeczki oraz powidła śliwkowe)
na spód- ciastka
Formę wykładamy ciastkami. Serek, puree, mąkę, cukier, jajka i budyń mieszamy delikatnie tylko do połączenia składników. Wylewamy na ciastka. Dżemem smarujemy wierzch ciasta (można stworzyć wzorki). Sernik pieczemy w kąpieli wodnej (formy wstawiamy do blaszki z wodą). Formy otulamy od góry folią. Pieczemy ok. 40 minut w 160 C na grzaniu górnym i dolnym. Studzimy przy otwartych drzwiach piekarnika. Najlepiej smakuje następnego dnia.
Niestety sernik nie doczekał się zdjęć, to chyba najlepsza rekomendacja.
brzmi ciekawie ;) właśnie wczoraj kupiłam dynie i zastanawiam się co z niej upichcić ! :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie sernik i zupę! Albo sos :D
UsuńPrzydałaby się też zdjęcia w trakcie przygotowań. Wygląda na trudny do zrobienia.
OdpowiedzUsuńZapewniam, że jest łatwy! Niestety, piekę przeważnie w pośpiechu i wieczorami, a to nie sprzyja robieniu zdjęć. Jednakże na przyszłość postaram się zwrócić uwagę na to i kiedyś dokładnie to pokażę!
UsuńOch, chyba zrobię!
OdpowiedzUsuńKoniecznie napisz czy Ci smakował!
Usuńszkoda, że fotek nie ma, bo choć sernik brzmi smakowicie, to pewnie coś bym źle zrobiła podczas przygotowania :/
OdpowiedzUsuńJa również nastawiłam się na fotki i żałuję, że ich nie ma :( musi być smaczny!
OdpowiedzUsuńPonoć był :D
Usuńa jak wygląda wersja finalna? ja robiłam parę lat temu podobny
OdpowiedzUsuńTak jak pisałam- nie dotrwał do zdjęć. Ale wygląda podobnie jak poprzedni sernik z dynii.
Usuńmoże spróbuję :)
OdpowiedzUsuńJeżeli zrobisz, napisz czy Ci smakował!
UsuńJa i mama robimy podobne ciasto od kilku sezonów (dyniowych), tylko zamiast serków dajemy budyń cytrynowy. Jest przepyszne! :)
OdpowiedzUsuńMasz może gotowy przepis? Rozumiem, że ugotowany budyń? Będę musiała spróbować!
Usuń