sobota, 30 marca 2013

Jak udekorować ciasto wielkanocne?

   Lubię piec. Zdobić też, jednakże zazwyczaj żal mi na to czasu. Tak, wiem. Je się też oczami. Ale wiele ciast broni się samo bez zbędnych ozdób. Czasem mam ochotę jednak zrobić na cieście coś więcej. Doskonałą okazją do tego tupu zabaw są urodziny (ciekawi jesteście świnek?), czy właśnie święta. Odgrzebałam na dysku zdjęcia z ubiegłego roku (przepraszam za marną jakość!) i tak sobie pomyślałam, że pokażę wam jak wyglądały moje zdobienia w ubiegłym roku. W tym roku moje wypieki raczej nie będą miały świątecznych zdobień.

   Oba ciasta oblane są czekoladą (ewentualnie można do rozpuszczającej się czekolady dodać łyżkę masła- będzie ładniej wyglądała). Poniższe składniki trzeba aplikować szybko, przed zastygnięciem czekolady.

      A jak wy dekorujecie swoje ciasta?

30 komentarzy:

  1. Fantastyczne!

    Mogę się podpisać pod pierwszym, a zwłaszcza pod drugim zdaniem z tego postu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zając świetny! Ja w tym roku nie piekłam bo postanowiłam wyjechać na święta ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas w planach też były święta nietypowe, jednak musieliśmy zmienić plany. A szkoda.

      Usuń
  3. Moje mazurki w tym roku nie będą szczególnie zdobione - mają "belki" z ciasta co 2cm, więc same płatki kokosowe wystarczą. Natomiast na jajkach wyskrobałam bazie i kwiaty :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Belki z ciasta też świetnie wyglądają. :) U nas w tym roku obeszło się bez malowania jaja. Mieliśmy wydmuszki z ubiegłego roku, więc nie było sensu (i czasu).

      Usuń
  4. Ten króliczek jest super! Bardzo fajne pomysły :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja bym pewnie nie zdążyła udekorować ciasta- od razu bym zjadła:D Króliczek świetny!:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie zazwyczaj się tak dzieje :) Z tym, że to nie ja zjadam ;)

      Usuń
  6. kwiatki z migdałów zagościły i u mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. super :) ale mnie w tym roku w kuchni nie zobaczą :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja gotować lubię, więc akurat kuchnia to dla mnie nie problem :D

      Usuń
  8. Ty lepiej mi powiedz, jak mam swoją kanapkę udekorować :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zalej czekoladą, wtedy wszystko wygląda ładnie :P A jak już zalejesz to posyp (najlepiej w pasy, bo wiesz, pasy wyszczuplają ;) ) tym, co masz pod ręką. :D

      Usuń
  9. u nas nie dekoruje się ciast :) Twoje zeszłoroczne dekoracje wyglądają ślicznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Ja zawsze podziwiam dopracowane detale w jedzeniu, jednak samemu robię to tylko od wielkiego dzownu

      Usuń
  10. Zależy jakie ciasto. Babki, zebry posypuję tylko cukrem pudrem. Przy tortach i ciasteczkach idą w ruch lukry, kolorowe czekolady, wiórki, posypki, cukrowe perełki, kakao. Zależy jak leży ;) W te święta dekoracji nie będzie. Za to jaja na ciachach miałaś boskie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oo, czyli odwrotnie niż u mnie. :) A dziękuję, jaja dodatkowo były pyszne. :)

      Usuń
  11. Nigdy nie jadłam mazurka bo w rodzinie takich tradycji nie ma. Za to jest babka gotowana :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas z mazurkami bywa różnie. Babka u nas jest, ale przeważnie drożdżowa :)

      Usuń
  12. Pięknie!

    Szczyt moich zdolności dekoratorskich to oblanie babki drożdżowej polewą, choć i to mi czasem nie wychodzi

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polewa bywa kapryśna ;) Ale wiesz, babka ma przeważnie ładny kształt, więc powiedzmy, że tym kształtem nadrabia :D

      Usuń
  13. Swietne, zwlaszcza krolik:) wesolych!

    OdpowiedzUsuń
  14. Świetne zdobienia :) Ja rzadko piekę, ponieważ nie mam piekarnika :( PS. Wszystkiego dobrego z okazji Świąt!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ojej! Na pierwszym roku studiów nie miałam piekarnika. Był to koszmar. Szybko kupiłam taki malutki. Jednak dla mnie piekarnik to podstawa (chociaż gdy go mam to wcale nie korzystam z niego tak często)

      Usuń