Szpinak dalej króluje w mojej kuchni. Przepis na naleśniki powodzeniem podawany <W TYM POŚCIE> także cieszy się sympatią zaglądających tu osób. Ale muszę się przyznać, że częściej robimy makaron ze szpinakiem np. taki jak <W TYM PRZEPISIE>. Jednakże przyszedł czas na odmianę, więc wczoraj w mojej kuchni powstało danie zrobione z zapasów.Było pyszne, więc przepisem dzielę się z wami i wiem, że będzie często gościć na moim stole, zwłaszcza że robi się tyle czasu, ile potrzeba na ugotowanie makaronu.
Potrzebujemy:
opakowanie szpinaku
makaron świderki (u mnie pół opakowania)
serek topiony (u mnie Emmentaler)
szklankę prażonego słonecznika
opakowanie kremowej zupy pieczarkowej (Knorr)
pół łyżki oleju orzechowego
przyprawy do smaku (pieprz biały, pieprz czarny)
Wstawiamy makaron. Szpinak podsmażamy na patelni na łyżce oleju orzechowego, zupę pieczarkową w tym czasie rozrabiamy w 400 ml gorącej wody. Dodajemy serek topiony. Jeżeli sos po rozpuszczeniu serka jest zbyt gęsty możemy dodać gorącej wody. Doprawiamy do smaku. Gdy sos zgęstnieje, a makaron się ugotuje, wrzucamy makaron do sosu i mieszamy. Nakładamy na talerze i obficie posypujemy szpinakiem.
Smacznego!
nie bardzo przepadam za makaronem, a to danie wygląda całkiem smacznie :)
OdpowiedzUsuńNie każdy lubi makaron. :)
UsuńO matko, pośliniłam się do pasa :) Już wiem co jutro zrobię na obiad :)
OdpowiedzUsuńDaj znać jak smakowało!
Usuńja ostatnio pokochałam szpinak <3
OdpowiedzUsuńNie dziwię się, bo dobrze przyrządzony jest pyszny!
UsuńMmMMMmmm pychota!! zgłodniałam:D
OdpowiedzUsuńMmm pychotka.
OdpowiedzUsuń:)
UsuńSzpinak :DDD Ja dzisiaj zrobię naleśniki ze szpinakiem :)
OdpowiedzUsuńTeż smaczne!
UsuńMuszę kiedyś spróbować xD
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńale wygląda, chciałoby sie polizać monitor:D
OdpowiedzUsuńMonitor aż tak smaczny nie jest jak to danie ;)
UsuńLubię szpinak, ciekawy przepis. Tylko za dużo tego słonecznika jak dla mnie :)
OdpowiedzUsuńWiadomo, że każdy przepis trzeba pozmieniać pod swój gust. :)
Usuńwygląda pysznie:D
OdpowiedzUsuńLubię makaron ze szpinakiem, ale jeszcze nie próbowałam dodać do niego czegoś grzybowego. Na pewno spróbuję :)
OdpowiedzUsuńMi posmakowało, jak dla mnie to taki jesienny smak :)
UsuńJa robie sakiewki z ciasta francuskiego (lub nalesniki z tym farszem
Usuń)z farszem z cebuli, pieczarek, szpinaku
i serem feta.cudownie smakuje,
Oczywiscie plus przyprawy i czosnek
Pieczarki i szpinak? Będę musiała spróbować :) I jeszcze feta do tego. Ciekawe :0 Dziękuję!
UsuńMuszę spróbować, bo wydaje mi się, że to może być fajne połączenie smakowe :)
OdpowiedzUsuńDaj znać czy Ci posmakuje :)
Usuńmmmmmmmmmmmmmmmm brzmi ciekawie:D
OdpowiedzUsuńW końcu trafiłam w coś co może Ci smakować :)
Usuńuwielbiam dania z makaronem, a jeszcze jak jest szpinak, to pewnie sobie zrobię ;)
OdpowiedzUsuńJak zrobisz, daj proszę znać, czy CI smakowało :)
UsuńNo brzmi banalnie :D
OdpowiedzUsuńBo przygotowanie, w odróżnieniu od smaku, takie jest
UsuńNigdy nie wpadlabym na polacznie zupy grzybowej ze szpinakiem:D Ale zrobie na pewno, bo szpinak uwielbiam:)
OdpowiedzUsuńDaj znać jak wyszło!
UsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuńZachwycił mnie Twój blog! Obserwuję ;)
OdpowiedzUsuńDanie wygląda smakowicie :)
Cieszę się :)
UsuńUwielbiam prażony słonecznik! Do wszystkiego - past, sałatek :)
OdpowiedzUsuńSmakowitości!
OdpowiedzUsuńZdecydowanie :)
Usuńkoniecznie muszę wypróbować...:)poza tym ciekawy blog, dołączam do obserwacji:)
OdpowiedzUsuńJa ostatnio też pokochałam szpinak, dziś na obiadek były nawet pierogi. Też robię makaron z sosem szpinakowym ze szpinaku i serka pleśniowego. Jakoś nie wyobrażam sobie tego połączenia, bardzo mnie ciekawi. Na pewno kiedyś wypróbuje bo wygląda smakowicie. Chce też spróbować z serkiem topionym.
OdpowiedzUsuńA pierogi robiłaś z nadzieniem szpinakowym czy dawałaś szpinak do ciasta? Szpinak i ser pleśniowy to też bardzo smaczne połączenie. Serek topiony za to jest dobrą bazą do przypraw, nadaje konsystencję.
UsuńBo i jest smaczne :) Ale cieszę się, że udało mi się to złapać na zdjęciu :)
OdpowiedzUsuńOoo powiem Ci, że niespotykany i pysznie zapowiadający się ten makaron :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
Usuńprzepysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie. Uwielbiam szpinak :)
OdpowiedzUsuńJeżeli jeszcze lubisz grzyby to powinno Ci posmakować :)
UsuńWygląda smacznie. Chętnie wypróbuje. Moim faworytem przez jakiś czas był makaron z cukinią.
OdpowiedzUsuńMakaron świderki
Duża cukinia
Dwa serki topione(gouda,ementaler)
Kilka ząbków czosnku
Cebula
Śmietana kremówka(zwykła awaryjnie też może być)
Przyprawy sól i pieprz
Makaron gotujesz tak jak na opakowaniu. Cukinie obierasz i kroisz w kostkę. Cebulę też w kostkę. Czosnek siekasz na drobno. Wrzucasz 90% cukinii do garnka, rondla,resztę odstawiasz. Zalewasz wodą aby przykryło. Blenderujesz jeżeli chcesz aby szybciej się ugotowało. Chodzi o to aby z cukinii zrobiła się papka. Pod koniec wrzucasz odłożoną wcześniej cukinię i też gotujesz. Powstaje taka papka z widocznymi kawałkami. Cebule smażysz, wrzucasz do cukinii.
Następnie wrzucasz serki topione. Mają się rozpuścić. Czosnek też wrzucasz. Na sam koniec po odstawieniu z gazu dodajesz śmietanę i przyprawy wg gustu. Makaron nakładasz na talerz i polewasz "potrawką" z cukinii.