11:45

Banalnie łatwy przepis na niebanalny szpinak w sosie grzybowym

   Szpinak dalej króluje w mojej kuchni. Przepis na naleśniki powodzeniem podawany <W TYM POŚCIE> także cieszy się sympatią zaglądających tu osób. Ale muszę się przyznać, że częściej robimy makaron ze szpinakiem np. taki jak <W TYM PRZEPISIE>. Jednakże przyszedł czas na odmianę, więc wczoraj w mojej kuchni powstało danie zrobione z zapasów.Było pyszne, więc przepisem dzielę się z wami i wiem, że będzie często gościć na moim stole, zwłaszcza że robi się tyle czasu, ile potrzeba na ugotowanie makaronu.


   Potrzebujemy:

opakowanie szpinaku
makaron świderki (u mnie pół opakowania)
serek topiony (u mnie Emmentaler)
szklankę prażonego słonecznika
opakowanie kremowej zupy pieczarkowej (Knorr)
pół łyżki oleju orzechowego
przyprawy do smaku (pieprz biały, pieprz czarny)

   Wstawiamy makaron. Szpinak podsmażamy na patelni na łyżce oleju orzechowego, zupę pieczarkową w tym czasie rozrabiamy w 400 ml gorącej wody. Dodajemy serek topiony. Jeżeli sos po rozpuszczeniu serka jest zbyt gęsty możemy dodać gorącej wody. Doprawiamy do smaku. Gdy sos zgęstnieje, a makaron się ugotuje, wrzucamy makaron do sosu i mieszamy. Nakładamy na talerze i obficie posypujemy szpinakiem.

    Smacznego!

56 komentarzy:

  1. nie bardzo przepadam za makaronem, a to danie wygląda całkiem smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O matko, pośliniłam się do pasa :) Już wiem co jutro zrobię na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja ostatnio pokochałam szpinak <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie dziwię się, bo dobrze przyrządzony jest pyszny!

      Usuń
  4. MmMMMmmm pychota!! zgłodniałam:D

    OdpowiedzUsuń
  5. Szpinak :DDD Ja dzisiaj zrobię naleśniki ze szpinakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Muszę kiedyś spróbować xD

    OdpowiedzUsuń
  7. ale wygląda, chciałoby sie polizać monitor:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Monitor aż tak smaczny nie jest jak to danie ;)

      Usuń
  8. Lubię szpinak, ciekawy przepis. Tylko za dużo tego słonecznika jak dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiadomo, że każdy przepis trzeba pozmieniać pod swój gust. :)

      Usuń
  9. Lubię makaron ze szpinakiem, ale jeszcze nie próbowałam dodać do niego czegoś grzybowego. Na pewno spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi posmakowało, jak dla mnie to taki jesienny smak :)

      Usuń
    2. Ja robie sakiewki z ciasta francuskiego (lub nalesniki z tym farszem
      )z farszem z cebuli, pieczarek, szpinaku
      i serem feta.cudownie smakuje,
      Oczywiscie plus przyprawy i czosnek

      Usuń
    3. Pieczarki i szpinak? Będę musiała spróbować :) I jeszcze feta do tego. Ciekawe :0 Dziękuję!

      Usuń
  10. Muszę spróbować, bo wydaje mi się, że to może być fajne połączenie smakowe :)

    OdpowiedzUsuń
  11. mmmmmmmmmmmmmmmm brzmi ciekawie:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W końcu trafiłam w coś co może Ci smakować :)

      Usuń
  12. uwielbiam dania z makaronem, a jeszcze jak jest szpinak, to pewnie sobie zrobię ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak zrobisz, daj proszę znać, czy CI smakowało :)

      Usuń
  13. Odpowiedzi
    1. Bo przygotowanie, w odróżnieniu od smaku, takie jest

      Usuń
  14. Nigdy nie wpadlabym na polacznie zupy grzybowej ze szpinakiem:D Ale zrobie na pewno, bo szpinak uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Zachwycił mnie Twój blog! Obserwuję ;)


    Danie wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam prażony słonecznik! Do wszystkiego - past, sałatek :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Odpowiedzi
    1. Bo i jest smaczne :) Ale cieszę się, że udało mi się to złapać na zdjęciu :)

      Usuń
  18. koniecznie muszę wypróbować...:)poza tym ciekawy blog, dołączam do obserwacji:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Ja ostatnio też pokochałam szpinak, dziś na obiadek były nawet pierogi. Też robię makaron z sosem szpinakowym ze szpinaku i serka pleśniowego. Jakoś nie wyobrażam sobie tego połączenia, bardzo mnie ciekawi. Na pewno kiedyś wypróbuje bo wygląda smakowicie. Chce też spróbować z serkiem topionym.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A pierogi robiłaś z nadzieniem szpinakowym czy dawałaś szpinak do ciasta? Szpinak i ser pleśniowy to też bardzo smaczne połączenie. Serek topiony za to jest dobrą bazą do przypraw, nadaje konsystencję.

      Usuń
  20. Ooo powiem Ci, że niespotykany i pysznie zapowiadający się ten makaron :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
  21. Wygląda bardzo apetycznie. Uwielbiam szpinak :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeżeli jeszcze lubisz grzyby to powinno Ci posmakować :)

      Usuń
  22. Wygląda smacznie. Chętnie wypróbuje. Moim faworytem przez jakiś czas był makaron z cukinią.
    Makaron świderki
    Duża cukinia
    Dwa serki topione(gouda,ementaler)
    Kilka ząbków czosnku
    Cebula
    Śmietana kremówka(zwykła awaryjnie też może być)
    Przyprawy sól i pieprz

    Makaron gotujesz tak jak na opakowaniu. Cukinie obierasz i kroisz w kostkę. Cebulę też w kostkę. Czosnek siekasz na drobno. Wrzucasz 90% cukinii do garnka, rondla,resztę odstawiasz. Zalewasz wodą aby przykryło. Blenderujesz jeżeli chcesz aby szybciej się ugotowało. Chodzi o to aby z cukinii zrobiła się papka. Pod koniec wrzucasz odłożoną wcześniej cukinię i też gotujesz. Powstaje taka papka z widocznymi kawałkami. Cebule smażysz, wrzucasz do cukinii.
    Następnie wrzucasz serki topione. Mają się rozpuścić. Czosnek też wrzucasz. Na sam koniec po odstawieniu z gazu dodajesz śmietanę i przyprawy wg gustu. Makaron nakładasz na talerz i polewasz "potrawką" z cukinii.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 wszystko co mnie zachwyca , Blogger