Sezon na rabarbar trwa. Nie ma co marnować czasu i trzeba go wykorzystać. Z pierwszego rabarbaru powstało to ciasto. Z braku innego budyniu dodałam budyń czekoladowy. Wyszedł z tego ciekawy, nietypowy smak. Jeżeli lubicie poznawać nowości, szczerze polecam.
Potrzebujemy:
600 g rabarbaru
2 szklanki mąki
2 jajka
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 budyń (czekoladowy u mnie,może być także waniliowy)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 kostki masła
1/2 szklanki cukru + kilka łyżek do masy
Obrany rabarbar wkładamy do garnka, dodajemy odrobinę (dosłownie) wody. Gdy zacznie się gotować dodajemy cukier do smaku. W połowie szklanki wody rozrabiamy budyń. Mieszamy budyń z rabarbarem i odstawiamy na bok.
Pozostałe składniki mieszamy. Połowę ciasta wykładamy na dno, kładziemy masę i na to drugą część ciasta. Pieczemy 40-50 minut w 180C.
Zajadamy ze smakiem.
Lubicie rabarbar? Bardziej w cieście czy świeży z cukrem?
Wczoraj babcia mojego chłopa zrobiła drożdżowe z rabarbarem :) Pycha! Wydaje mi się, że rabarbar jest taki niedoceniony w kuchni!
OdpowiedzUsuńDrożdżowe było pierwotnie w planach... ale wyszło coś innego :-) Drożdżowe też będzie. Rabarbar można zjeść na wiele sposobów i chyba masz rację, że jest trochę niedoceniany.
UsuńŁabałbał :D. Lubię :)
OdpowiedzUsuńTrudne słowo ;)
Usuńalez to pysznie wyglada moge sie poczestowac;)
OdpowiedzUsuńOczywiście! Ale zostało tylko to co na zdjęciu :-)
UsuńDla mnie taki świeży rabarbar maczany w cukrze to smak pobytu u cioci (w dzieciństwie).
OdpowiedzUsuńWyglada pysznie! Jednak nie jestem fanka rabarbaru ;) a budyniu nie cierpię :)
OdpowiedzUsuńmój wujek mawia - rombarbar :D
OdpowiedzUsuńu mnie jest on najczęściej w duecie z ciastem drożdżowym :)
Uwielbiam rabarbar na kruchym ciescie z posypka czekoladowa:D wlasnie czeka spora porcja i bedzie ciacho:D
OdpowiedzUsuńjeju pierwszy raz widzę ciasto z budyniem czekoladowym :)
OdpowiedzUsuńNie lubię rabarbaru,ale to ciasto wygląda smakowicie:D
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńNo i narobiłaś mi ochotę na coś słodkiego! :P
OdpowiedzUsuńPyszności, piekłam dwa razy w tym roku placek z rabarbarem ale z budyniem nie próbowałam jeszcze.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię rabarbar:) Ale jeszcze w tym roku nie jadłam ani nic nie piekłam z rabarbarem, ale też mam w planach ciasto z rabarbarem albo muffiny:)
OdpowiedzUsuńdziękuję :D
OdpowiedzUsuńhaha, to się cieszę, że przypomniałam :D
mniam, robisz takie pyszne rzeczy,a ja się boję,ze nie ogarnę tego całego kuchcenia :D
Moje przepisy są łatwe (tak myślę), spróbuj :-)
UsuńNo i nie ma innej możliwości nauki gotowania, jak gotowanie
ja uwielbiam gotowac obserwuję i liczę na rew
OdpowiedzUsuńpyszności ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta z rabarbarem, mniam! :D
OdpowiedzUsuńO ludzie ...musi byc przepyszne!! uwielbiam rabarbar o czekoladzie chyba mówic nie muszę:)) wrzucaj wecej koniecznie!
OdpowiedzUsuńw wolnej chwili zapraszam na mojego bloga równie:)
mniam, aż się głodna zrobiłam:D
OdpowiedzUsuń