wtorek, 10 kwietnia 2012

Jajka faszerowane z chrupką skórką

   Macie zbyt dużo jajek? Zostały wam ugotowane z wczoraj? Ugotowaliście zbyt dużo? Mam rozwiązanie: jajka faszerowane. Ze świeżych jajek też można je zrobić (przyznaje się, zawszę robię ze świeżych jaj). W smaku są pyszne. Można je jeść zarówno na zimno jak i na ciepło. 


   Potrzebujemy:

jajka
szynkę
odrobinę bułki tartej lub migdałów w płatkach
odrobina majonezu
jeszcze mniejsza odrobina musztardy
przyprawy: pieprz, ostra papryka
opcjonalnie: cebulę, szczypiorek

(proporcje celowo pominęłam, bo są one zależne od Waszego gustu i chęci, ale ja bym liczyła 1 mały plasterek na jedno jajko, lub jeden duży plasterek wędliny na 2 jaja)

   Gotujemy jaja na twardo. Po wystudzeniu, ząbkowanym nożem przecinamy je na pół. Wyjmujemy zawartość ostrożnie, aby nie uszkodzić skorupki. Jajka siekamy w blenderze z wędliną i pozostałymi dodatkami. Tak powstałą masą napełniamy nasze skorupki. Następnie odciskamy je w bułce tartej lub migdałach. Smażymy na maśle.

   Smacznego!

   Prawda, że przepis banalnie prosty?

13 komentarzy:

  1. uwielbiam takie jajka tylko farsz przygotowuję trochę inaczej :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ooo :). Nie jadłam jeszcze faszerowanych jajek, ale płatki migdałów przekonują mnie do tego, że może mi smakować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to marsz do kuchni! Ooo, albo zaserwuję Ci jako przystawkę do obiadu :P

      Usuń
  3. mnammmmi.. te płatki wyglądają przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja lubię jajka faszerowane pieczarkami bądź śledziami ;) Twoje są na pewno pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie znałam tego pomysłu :) Ja lubię robić w blenderze pasty jajeczne na wszystkie sposoby mi chyba smakują :) Muszę spróbować Twojego pomysłu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny pomysł:) Wypróbuję:)Pozdrawiam i zapraszam do siebie

    OdpowiedzUsuń
  7. O rany, skorupki też się je? Jakoś to mnie odrzuca.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Yyyy...

      No więc chyba pierwszy raz przepis znam i lubię :) Faktycznie proste, a pyszne :)

      Usuń
    2. Nie, nie :-) skorpuki to taki sposób podania, ozdoba. Równie dobrze można zrobić w małych naczyniach lub podawać bez zapiekania jako pastę jajeczną

      Usuń