Miał być obiad, a w domu było tylko mięso i to co w słoikach. Szybki wybór padł na grzyby. Była w domu też kasza. No a kasza sucha smaczna nie jest. Danie wyszło i to tak, że już wielokrotnie gościło na naszym stole.
Potrzebujemy:
0,5 kg mięsa
250- 300 g grzybów (u mnie kurki ze słoika w neutralnej zalewie)
3 łyżki mąki
1 łyżka sosu sojowego
1 mała cebula
1 szklanka bulionu
oliwa lub olej
przyprawy (pieprz i sól to podstawa, a reszta w zależności od upodobań)
Mięso kroimy w kostkę. Przyprawiamy, zalewamy sosem sojowym. Dobrze jest je zostawić na godzinkę lub więcej, ale nie jest to wymóg. Obsypujemy mąką. W garnku rozgrzewamy olej. Gdy będzie mocno rozgrzany wrzucamy mięso (będzie bardziej soczyste). Podsmażamy, gdy będzie prawie gotowe dorzucamy posiekaną cebulkę i grzyby), chwilę razem podsmażamy. Zalewamy bulionem. Gotujemy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Doprawiamy.
Polecam podawać z kaszą.
Proste, a pyszne ;)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie :) Fajne połączenie smaków!
OdpowiedzUsuńmniam :)
OdpowiedzUsuńprzepysznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńSmakuje lepiej niż wygląda, zdecydowanie
OdpowiedzUsuńpycha!
OdpowiedzUsuńzapraszam do rozdania;)
http://pocketful-of-inspiration.blogspot.com/2012/01/wygraj-walentynke.html
A nie wiesz może gdzie można kupić takie same patyczki do uwalniania zapachów?
OdpowiedzUsuń