Będę może trochę monotematyczna, bo znów wracam do Was z przepisem na słodkości z rabarbarem i budyniem. Na moje usprawiedliwienie powiem, że te muffinki są pyszne (nawet na drugi dzień, co mnie bardzo zdziwiło) i można szybko je przygotować do porannej kawy dla mamy czy innej kochanej osoby. Sezon na rabarbar trwa, więc w najbliższym czasie spodziewajcie się, że dość często będzie na tapecie.
Potrzebujemy:
na 12 dużych muffin:
2 szklanki (z czubem) mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklankę cukru
1/3 szklanki oleju z orzechów włoskich (można zastąpić innym olejem)
1 jajko
1 szklanka mleka
na masę:
400 g rabarbaru
1 budyń waniliowy
cukier do smaku
Masę robimy według tego przepisu (klik), czyli:
Obrany rabarbar wkładamy do garnka, dodajemy odrobinę (dosłownie) wody. Gdy zacznie się gotować dodajemy cukier do smaku. W połowie szklanki wody rozrabiamy budyń. Mieszamy budyń z rabarbarem i odstawiamy na bok
Cukier, olej, jajko, mleko mieszamy razem (ręcznie, zajmuje to mniej niż minutę). Wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy mało starannie. Masę przekładamy do foremek i kładziemy na niej dużą, czubatą łyżkę dżemiku z rabarbaru i budyniu.
Pieczemy ok. 25 minut w 180C.
Jeżeli lubicie muffiny i rozsmakowaliście się w masie z ciasta z rabarbaru i budyniu czekoladowego, te muffiny powinny wam przypaść do gustu. Lubicie muffiny? Pieczecie dziś coś swoim mamom? A może ktoś dla was upiekł coś pysznego?
P.S. Zdjęcia prezentują to co udało mi się uratować do zdjęć. Nie są to najładniejsze okazy jakie wyszły. Nie muszę wyjaśniać, że te większe zniknęły z prędkością światła? :-)
Potrzebujemy:
na 12 dużych muffin:
2 szklanki (z czubem) mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklankę cukru
1/3 szklanki oleju z orzechów włoskich (można zastąpić innym olejem)
1 jajko
1 szklanka mleka
na masę:
400 g rabarbaru
1 budyń waniliowy
cukier do smaku
Masę robimy według tego przepisu (klik), czyli:
Obrany rabarbar wkładamy do garnka, dodajemy odrobinę (dosłownie) wody. Gdy zacznie się gotować dodajemy cukier do smaku. W połowie szklanki wody rozrabiamy budyń. Mieszamy budyń z rabarbarem i odstawiamy na bok
Cukier, olej, jajko, mleko mieszamy razem (ręcznie, zajmuje to mniej niż minutę). Wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy mało starannie. Masę przekładamy do foremek i kładziemy na niej dużą, czubatą łyżkę dżemiku z rabarbaru i budyniu.
Pieczemy ok. 25 minut w 180C.
Jeżeli lubicie muffiny i rozsmakowaliście się w masie z ciasta z rabarbaru i budyniu czekoladowego, te muffiny powinny wam przypaść do gustu. Lubicie muffiny? Pieczecie dziś coś swoim mamom? A może ktoś dla was upiekł coś pysznego?
P.S. Zdjęcia prezentują to co udało mi się uratować do zdjęć. Nie są to najładniejsze okazy jakie wyszły. Nie muszę wyjaśniać, że te większe zniknęły z prędkością światła? :-)