sobota, 19 maja 2012

Ciasto z rabarbarem i budyniem czekoladowym

   Sezon na rabarbar trwa. Nie ma co marnować czasu i trzeba go wykorzystać. Z pierwszego rabarbaru powstało to ciasto. Z braku innego budyniu dodałam budyń czekoladowy. Wyszedł z tego ciekawy, nietypowy smak. Jeżeli lubicie poznawać nowości, szczerze polecam.


    Potrzebujemy:

600 g rabarbaru
2 szklanki mąki
2 jajka
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 budyń (czekoladowy u mnie,może być także waniliowy)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 kostki masła
1/2 szklanki cukru + kilka łyżek do masy

   Obrany rabarbar wkładamy do garnka, dodajemy odrobinę (dosłownie) wody. Gdy zacznie się gotować dodajemy cukier do smaku. W połowie szklanki wody rozrabiamy budyń. Mieszamy budyń z rabarbarem i odstawiamy na bok.

   Pozostałe składniki mieszamy. Połowę ciasta wykładamy na dno, kładziemy masę i na to drugą część ciasta. Pieczemy 40-50 minut w 180C.

   Zajadamy ze smakiem.

   Lubicie rabarbar? Bardziej w cieście czy świeży z cukrem?

24 komentarze:

  1. Wczoraj babcia mojego chłopa zrobiła drożdżowe z rabarbarem :) Pycha! Wydaje mi się, że rabarbar jest taki niedoceniony w kuchni!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Drożdżowe było pierwotnie w planach... ale wyszło coś innego :-) Drożdżowe też będzie. Rabarbar można zjeść na wiele sposobów i chyba masz rację, że jest trochę niedoceniany.

      Usuń
  2. Mmmmm drożdżowe z rabarbarem i ślinka mi cieknie, w brzuchu burczy - to znak, pora coś zmajstrować w kuchni =D

    Niestety nie miałam okazji pogryzać rabarbaru od dłuuuugiego czasu, ale z tego co pamiętam to wylałam go na ciepło.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mnie taki świeży rabarbar maczany w cukrze to smak pobytu u cioci (w dzieciństwie).

      Usuń
  3. Łabałbał :D. Lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. alez to pysznie wyglada moge sie poczestowac;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście! Ale zostało tylko to co na zdjęciu :-)

      Usuń
  5. Wyglada pysznie! Jednak nie jestem fanka rabarbaru ;) a budyniu nie cierpię :)

    OdpowiedzUsuń
  6. mój wujek mawia - rombarbar :D
    u mnie jest on najczęściej w duecie z ciastem drożdżowym :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam rabarbar na kruchym ciescie z posypka czekoladowa:D wlasnie czeka spora porcja i bedzie ciacho:D

    OdpowiedzUsuń
  8. jeju pierwszy raz widzę ciasto z budyniem czekoladowym :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie lubię rabarbaru,ale to ciasto wygląda smakowicie:D

    OdpowiedzUsuń
  10. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  11. No i narobiłaś mi ochotę na coś słodkiego! :P

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszności, piekłam dwa razy w tym roku placek z rabarbarem ale z budyniem nie próbowałam jeszcze.

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo lubię rabarbar:) Ale jeszcze w tym roku nie jadłam ani nic nie piekłam z rabarbarem, ale też mam w planach ciasto z rabarbarem albo muffiny:)

    OdpowiedzUsuń
  14. dziękuję :D
    haha, to się cieszę, że przypomniałam :D

    mniam, robisz takie pyszne rzeczy,a ja się boję,ze nie ogarnę tego całego kuchcenia :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moje przepisy są łatwe (tak myślę), spróbuj :-)
      No i nie ma innej możliwości nauki gotowania, jak gotowanie

      Usuń
  15. ja uwielbiam gotowac obserwuję i liczę na rew

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam ciasta z rabarbarem, mniam! :D

    OdpowiedzUsuń
  17. O ludzie ...musi byc przepyszne!! uwielbiam rabarbar o czekoladzie chyba mówic nie muszę:)) wrzucaj wecej koniecznie!

    w wolnej chwili zapraszam na mojego bloga równie:)

    OdpowiedzUsuń
  18. mniam, aż się głodna zrobiłam:D

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...