czwartek, 20 września 2012

Cukinia nadziewana fetą i warzywami

   Mamy właśnie sezon na cukinie, więc trzeba wykorzystać ten czas. Danie proste i szybkie, ale bardzo smaczne. Zapewne znakomicie smakowałoby przyrządzone także na grillu. Gorąco polecam!

 
   Potrzebujemy:

4 małe cukinie
200 g fety
1 duża papryka czerwona
1 duży pomidor lub 2 małe
4 łyżeczki oliwy z suszonych pomidorów
opcjonalnie kilka plastrów sera żółtego
przyprawy: pieprz, chilli, habanero, przyprawa grillowa

   Cukinię przecinamy na pół i wydrążamy środek. Pomidora i paprykę drobno kroimy, mieszamy z fetą i przyprawami. Cukinię smarujemy oliwą i posypujemy przyprawami. Następnie nadziewamy farszem. Zawijamy w folie do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 15 minut w 180C. Można odkryć folię, położyć ser i zapiec, aż do rozpuszczenia.

   Lubicie połączenie warzyw i fety?

11 komentarzy:

  1. Uwielbiam! Ja jeszcze dodaję mielone mięso, papryczki jalapeno i kukurydzę. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności! Uwielbiam cukinię w takim wydaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chciałam dziabnąć ekran widelcem :D

    OdpowiedzUsuń
  4. jakie to musi być pyszne! zjadłabym całe teraz :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale pyszności! kocham fetę więc to danie na 100% jest w moim typie

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam cukinię pod każdą postacią :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Hmmm, ale to musi być dobre :) Skąd Ty czerpiesz tyle pomysłów? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z lodówki :D Zazwyczaj kupuję to co mi się spodoba, mamy chęć czy jest w dobrej cenie i później myślę jak to przetworzyć, aby miało sens :)

      Usuń
  8. wygląda bardzo smakowicie, przetestuję

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...