środa, 21 listopada 2012

Zapiekanka z zupą cebulową

   Natykałam się na ten przepis co jakiś czas. Gdy natknęłam się w jednym z marketów na cebulowe zupki w proszku chwyciłam dwa opakowania z myślą o tym daniu. No cóż, jednak do realizacji nie podeszłam od razu. Gdy nadszedł ten dzień, wyciągnęłam jedną torebkę i zaczęłam w głowie odtwarzać przepisy. Mięso można pominąć, jednakże mój Mięsożerca nie lubi, gdy w obiedzie go brakuje, postanowiłam je dodać. Spokojnie więc można je pominąć. Danie jest sycące, na tyle dobre, że następnego dnia powtórzyliśmy przepis z drobnymi zmianami i danie też wyszło dobre. Poniżej przedstawię obie wersje obiadu.



Potrzebujemy:

Mały kubeczek śmietany 32%
opakowanie zupki cebulowej
250g łazanek
500 g piersi kurczaka, filetów, pokrojonych
pieprz, ostra papryka
4 plastry sera żółtego
kawałeczek masła
garść prażonego słonecznika

Pierwszego dnia wysmarowałam naczynie żaroodporne masłem, na dno wysypałam nieugotowany makaron, na to położyłam mięso, przesypałam pieprzem i ostrą papryką, polałam śmietaną wymieszaną z zupą. Podlałam wodą.

Drugiego dnia mięso doprawiliśmy mocniej- łyżką ketchupu barbecue, ostrą papryką, pieprzem, podsmażyliśmy. Makaron podgotowałam (połowa zalecanego czasu). Ponownie formę wysmarowałam masłem, wsypałam makaron, położyłam mięso i zalaliśmy śmietaną wymieszaną z zupką. Nie dodałam wody. Ale dodałam garść prażonego słonecznika

Za każdym razem trzymałam w piekarniku w 200C przez 40 minut. Po tym czasie całość przemieszałam. A następnie położyłam ser i zapiekłam. Obie wersje były bardzo dobre, jednak mi bardziej pasuje wersja pierwsza, bo mniej po niej zmywania i przygotowanie jej zajmuje mniej czasu.

Sanie jest syte i smaczne. Polecam!

15 komentarzy:

  1. Hehe, nie ma to jak dania jednogrankowe :p ja lubię pichcić, ale kurde te gary doporawdzają mnie do szału ;|
    Ale przepis ciekawy, będę musiała wypróbować :D Ale co do makaronu, jak wrzuciłam nieugotowany to podczas zapiekania zmiękł?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wrzuciłaś* mózg mi jeszcze śpi :D

      Usuń
    2. Tak, dlatego podlałam jeszcze wodą. Trzymałam 40 minut, więc on spokojnie się ugotował

      Usuń
  2. Moim kubkom smakowym bardziej przypadłaby do gustu wersja numer dwa :)
    Z tymi zupkami cebulowymi kiedyś robiłam takie coś:
    http://ksiezniczkowepasje.blogspot.com/2011/11/karkowka-ktora-robi-sie-sama.html
    Co prawda ja tego mięsa nie lubię, ale mama i babcia jadły i było dobre :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widziałam ten przepis :) Pewnie kiedyś zrobię, ale ja karkówkę to z grilla lubię, a tak to średnio..

      Usuń
  3. Też robię taką zapiekankę z zupą cebulowa, ale ja robię ją troszkę inaczej. Daję ryż i pieczarki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. masz wspaniałego bloga! będzie mi miło jeśli spodoba Ci się mój i również go zaobserwujesz ;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że tu Ci się spodobało :)

      Usuń
  5. Smakowicie się zapowiada :) Zgłodniałam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie pogardziłabym żadną z tych wersji :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...