niedziela, 12 sierpnia 2012

Papryka faszerowana

   Szukacie czegoś smacznego na obiad? Czegoś co będzie łatwe w przygotowaniu? Ale czegoś co nie tylko nas nakarmi, ale także zaspokoi potrzeby wizualne? Proszę bardzo! Papryka faszerowana.



   Potrzebujemy:

500 g mielonego mięsa
6 średnich papryk
12 plastrów sera żółtego
0,5 szklanki ryżu (przed ugotowaniem)
1,5 szklanki bulionu

przyprawy: pieprz, ostra papryka, szczypta soli
odrobina tłuszczu: oliwa z oliwek/ oliwa z suszonych pomidorów/ olej/ masło
(cebula)

   Mięso zarumieniłam na patelni, mocno doprawiłam. Można dodać także cebulę i ją zeszklić z mięsem. Ryż ugotować, ale wyjąć wcześniej niż zazwyczaj (niech będzie jeszcze trochę twardy). Mieszamy mięso z ryżem i jeszcze raz do smaku doprawiamy.

   Paprykę oczyszczamy. Wnętrze również przyprawiamy. Wykładamy serem żółtym i nadziewamy mięsem z ryżem.

   Wstawiamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem (u mnie oliwa z suszonych pomidorów), podlewamy bulionem i zasłaniamy folią.

   Piec w piekarniku o temperaturze 200C. Po ok. 25 minutach zdjąć folię i piec jeszcze kilka minut.

   Polecam podawać z sosem pomidorowym z ziołami.


Lubicie faszerowaną paprykę?

18 komentarzy:

  1. Ostatnio miałam na obiad, wszyscy zajadali a ja tylko mięso wyjadłam ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można nadziać samym mięsem :) Albo zmniejszyć ilość ryżu

      Usuń
  2. Super! Uwielbiam gotować i ściągnę z Ciebie i zrobię :D niami

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda smacznie, chociaż ja pomimo tego, że jestem mięsożerna nie lubię mięsa mielonego, chyba, że jest zrobione w domu, to co innego, wtedy smak jest nie do porównania ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja kupuję tylko mielone z indyka z Indykpolu, mielone na moich oczach w sklepie lub w hurtowni mięsnej, którą mam całkiem niedaleko domu. Gdy przeglądam składy w sklepie (a robię tak zawsze robiąc zakupy- jestem przerażona tym, co znajduje się w środku nie tylko mięsa mielonego).

      Usuń
  4. uwielbiam :) ciągle mam zamiar zrobić i się zebrać nie mogę ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Teraz jest na to najlepsza pora- papryka ma całkiem przyzwoitą cenę.

      Usuń
  5. ja uwielbiaaaaaaaaaam ;) tylko ze robie wegetarianskie calkowicie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I czym faszerujesz? Ryżem i innymi warzywami? Fetą?

      Usuń
    2. wrocilam;)
      ryzem , albo kacza jaglana i do tego pieczarki , cebulka i jakies tam marchewki czy cos ;) w sumie co mi wpadnie w rece:) z feta nie robilam jeszcze :)

      Usuń
  6. bardzo, bardzo lubię, ale wolę czerwoną.

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszności, uwielbiam! Smak dzieciństwa, Maminka robiła podobnie, tylko, że z czerwoną pipiką :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. miałam okazję niedawno spróbować - pychota! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Papryka i mielone mięso to dwie rzeczy których szczerze nie znoszę :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda pysznie, chociaż na początku myślałam, że to gruszki ;-)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...