sobota, 26 maja 2012

Muffiny z rabarbarem i budyniem

   Będę może trochę monotematyczna, bo znów wracam do Was z przepisem na słodkości z rabarbarem i budyniem. Na moje usprawiedliwienie powiem, że te muffinki są pyszne (nawet na drugi dzień, co mnie bardzo zdziwiło) i można szybko je przygotować do porannej kawy dla mamy czy innej kochanej osoby. Sezon na rabarbar trwa, więc w najbliższym czasie spodziewajcie się, że dość często będzie na tapecie.


   Potrzebujemy:

   na 12 dużych muffin:

2 szklanki (z czubem) mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklankę cukru
1/3 szklanki oleju z orzechów włoskich (można zastąpić innym olejem)
1 jajko
1 szklanka mleka

   na masę:

400 g rabarbaru
1 budyń waniliowy
cukier do smaku

   Masę robimy według tego przepisu (klik), czyli:

   Obrany rabarbar wkładamy do garnka, dodajemy odrobinę (dosłownie) wody. Gdy zacznie się gotować dodajemy cukier do smaku. W połowie szklanki wody rozrabiamy budyń. Mieszamy budyń z rabarbarem i odstawiamy na bok

   Cukier, olej, jajko, mleko mieszamy razem (ręcznie, zajmuje to mniej niż minutę). Wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy mało starannie. Masę przekładamy do foremek i kładziemy na niej dużą, czubatą łyżkę dżemiku z rabarbaru i budyniu.

   Pieczemy ok. 25 minut w 180C.

   Jeżeli lubicie muffiny i rozsmakowaliście się w masie z ciasta z rabarbaru i budyniu czekoladowego, te muffiny powinny wam przypaść do gustu. Lubicie muffiny? Pieczecie dziś coś swoim mamom? A może ktoś dla was upiekł coś pysznego?

   P.S. Zdjęcia prezentują to co udało mi się uratować do zdjęć. Nie są to najładniejsze okazy jakie wyszły. Nie muszę wyjaśniać, że te większe zniknęły z prędkością światła? :-)


28 komentarzy:

  1. Uwielbiam muffiny, ale rabarbar jadłam do tej pory jedynie w cieście drożdżowym. Muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pysznie wyglądają, mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawa kompozycja. :)

    - - - - - - - - - -

    << - Porady farmaceutki - >>

    http://zapytaj-farmaceute.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. mniam ! <333

    zapraszam do mnie :) <3
    obecnie trwa rozdanie

    OdpowiedzUsuń
  5. smaka mi narobiłaś :C
    zapraszam na konkurs http://weeronika-blog.blogspot.com/2012/05/konkurs.html

    OdpowiedzUsuń
  6. wyglądają niezwykle pyszniasto! choć nie przepadam ani za rabarbarem ani za budyniem ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. NIE NIE NIE :(
    jestem na diecie :(

    zapraszam do mnie. Konkurs :)
    klaudiawieczorek.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze można zamrozić rabarbar i upiec po diecie

      Usuń
  8. Pięknie wyglądają. Uwielbiam rabarbar, budyń i muffinki w każdej postaci.

    OdpowiedzUsuń
  9. Muffiny uwielbiam, choć w takiej postaci jeszcze nie miałam okazji ich spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jeju, jakie one muszą być przepyszne!!! :)
    Chyba je zrobię dzisiaj ;d
    Jak tylko je kiedyś zrobię, to Cię poinformuję o tym, jeśli chcesz ;d Bo teraz tak bym je zjadła, ze nie wiem ;P

    OdpowiedzUsuń
  11. Rozwinie się, rozwinie ;)). Zachęcam do zostania ''obserwatorem'', ja już twoim jestem ;). Witam blogerko ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Poza tym dziękuję za komentarz. POZDRAWIAM. Małgosia z margaret1992.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  13. Cieszę się, że również wypowiedziałaś się pod tym postem;). Zapamiętam;))

    OdpowiedzUsuń
  14. Mmm wyglądają pysznie ; ) Jutro lecę po formę do muffinków , w tesco jest obecnie w promocji :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za wieści :-) Ja swoją mam z gazety :D

      Usuń
    2. Byłam zobaczyć , powiem szczerze że szału na mnie nie zrobiła .

      Usuń
  15. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  16. wygladaja rewelacyjnie! a ja rabarbaru nie lubie :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zamiast rabarbaru można dać jabłka, będzie równie pysznie

      Usuń
  17. Hmmm :) Wyglądają przepysznie, ale z racji diety mogę tylko popatrzeć ;))

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...