sobota, 7 kwietnia 2012

Mazurek chałwowy

Lubicie słodkie ciasta? Takie bardzo słodkie? Takie, których wystarczy malutki kawałek i już macie dość? Jeżeli na powyższe pytania odpowiedziałyście twierdząco, to ciasto jest dla Was! A z pewnością po zmianie dekoracji może zastąpić tort urodzinowy czy ciasto imieninowe.

 
   Potrzebujemy:

kostka masła
tabliczka gorzkiej czekolady
120 ml śmietany 30%
100 g chałwy waniliowej
100 g chałwy czekoladowej
100 g orzechów laskowych (można dodać inne, zależnie od gustu, lub zmieszać różne)
15 łyżek mąki pszennej
11 łyżek cukru pudru
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1 torebka cukry waniliowego/ łyżka ekstraktu waniliowego
4 łyżki wódki

+ do dekoracji: orzechy, migdały, wiórki kokosowe, owoce kandyzowane, na co macie ochotę

   Ugniatamy (może być w robocie) kostkę masła (bez jednej łyżki masła) wraz z mąkami i 8 łyżkami cukru pudru i cukrem waniliowym. Ciasto wykładamy na blachę dość równomiernie. Pieczemy w 170C przez 30 minut.

   Po wyjęciu z piekarnika, gdy ciasto się studzi- miksujemy jedną kostkę chałwy z 50g orzechów i 60 ml śmietany na gładką masę, dodajemy alkohol. Następnie masę podgrzewamy chwilę na małym ogniu. Powyższe czynności ponawiamy z drugą kostką chałwy.

   Masę wykładamy na przemian na upieczony, zimny spód. Pac, pac- raz łyżka czekoladowa, raz waniliowa. Raczej mniejsze niż większe te plamy róbmy. Zostawmy do zastygnięcia, najlepiej w dość chłodnym miejscu.

   Czekoladę rozpuszczamy w  kąpieli wodnej wraz z łyżką masła. Polewamy nią naszego mazurka. Dekorujemy według uznania zanim czekolada zastygnie.

Smacznego!


   Przepis pochodzi z bloga mojewypieki.blox.pl, jednak wprowadziłam do niego kilka minimalnych zmian (wódka i dwa smaki chałwy)

9 komentarzy:

  1. Czemu, ach, czemu nie dałaś tego przepisu wcześniej :(. Uwielbiam takie słodkości

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No niestety, przed świętami jak zawsze dużo roboty, a i dopiero wczoraj był robiony, więc od wczoraj dysponowałam zdjęciem.
      Ale nic straconego, z innymi ozdobami, będzie świetnym ciastem do kawki

      Usuń
  2. Musi być mega słodki, uwielbiam takie słodkości ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. cóż, ja aż tak słodkiego ciasta nie lubię :P

    Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  4. O nie... Ja nienawidzę mazurków ;))

    Wesołych Świąt życzę :)))

    OdpowiedzUsuń
  5. ale świetne! bardzo pomysłowe :)

    Wesołych Świąt Kochana :*

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję za życzenia i wzajemnie!

    Uaktualnienie- ciasto dziś jest mniej słodkie niż wczoraj, wódka zrobiła swoje i nie jest tak słodki. Smakuje tak genialnie, że została już tylko połowa, a ciasto miało czekać na poniedziałkowych gości!

    OdpowiedzUsuń
  7. Pięknie udekorowany :) P.S. Otagowałam Cię:)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...