piątek, 27 stycznia 2012

Mięso w sosie z grzybami

  Miał być obiad, a w domu było tylko mięso i to co w słoikach. Szybki wybór padł na grzyby. Była w domu też kasza. No a kasza sucha smaczna nie jest. Danie wyszło i to tak, że już wielokrotnie gościło na naszym stole.

  Potrzebujemy:
0,5 kg mięsa
250- 300 g grzybów (u mnie kurki ze słoika w neutralnej zalewie)
3 łyżki mąki
1 łyżka sosu sojowego
1 mała cebula
1 szklanka bulionu

oliwa lub olej
przyprawy (pieprz i sól to podstawa, a reszta w zależności od upodobań)


   Mięso kroimy w kostkę. Przyprawiamy, zalewamy sosem sojowym. Dobrze jest je zostawić na godzinkę lub więcej, ale nie jest to wymóg. Obsypujemy mąką. W garnku rozgrzewamy olej. Gdy będzie mocno rozgrzany wrzucamy mięso (będzie bardziej soczyste). Podsmażamy, gdy będzie prawie gotowe dorzucamy posiekaną cebulkę i grzyby), chwilę razem podsmażamy. Zalewamy bulionem. Gotujemy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Doprawiamy.

   Polecam podawać z kaszą.

7 komentarzy:

  1. Wygląda smakowicie :) Fajne połączenie smaków!

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakuje lepiej niż wygląda, zdecydowanie

    OdpowiedzUsuń
  3. pycha!

    zapraszam do rozdania;)
    http://pocketful-of-inspiration.blogspot.com/2012/01/wygraj-walentynke.html

    OdpowiedzUsuń
  4. A nie wiesz może gdzie można kupić takie same patyczki do uwalniania zapachów?

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...